Nyitókép forrása:  SITA/Branislav Bibel

 

Hónapok óta kerülgetik egymást a SPOLU és a Progresívne Slovensko, tavasszal pedig úgy tűnt, hogy megszületik a végső döntés. Végül a tárgyalások összeomlottak. Az Aktuality.sk beszámolója szerint ennek egyik valószínű oka a pénz volt. Merthogy a 2020-as választásokon közös koalícióban induló két párt tekintélyes állami támogatásra jogosult külön-külön. Egy fúzió azonban új pártot hoz létre, amely jogilag már nem tarthat igényt a teljes összegre. Hasonló dilemmával küzd az Aliancia-Szövetség is. A hasonlat már csak azért sem rossz, mert a SPOLU-PS és a Szövetség esetén is hasonló hektikusságot látni: amikor kormányválság van, hirtelen összeállnak egy közös sajtóra vagy tárgyalásra. Ha lekerül a napirendről az előrehozott választás kérdése, akkor viszonylagos nyugalom uralkodik. Apropó, Boris Kollár a minap belengette, hogy borítja a kormányt, ha még egyszer előfordul az, ami Pčolinskývel történt…

 

A progresszív PS és az áljobboldali SPOLU esetében sem épp aprópénzről van szó. A választáson ketten együtt 6,96 százalékos eredményt értek el (a koalíciók bejutási küszöbe 7 százalék), ami átváltva a SPOLU esetében 2,2 millió eurót jelent. Ennek az összegnek a felét röviddel a választások után megkapták, és kifizettek belőle 874 ezer eurónyi kampányra felvett hitelt.

 

Az összeg második felét 48 részletben kapják meg a négyéves ciklus idején, havonta folyósítva. Ezt a havi összeget fordíthatják a párt működésére, és azok a pártok jogosultak rá, amelyek legalább 3 százalékos eredményt könyvelhettek el a legutóbbi választáson.

 

 hirdetes_300x300  

A SPOLU esetében a bő egymillió euróból még csak 68 ezer eurót kapott meg, az összeg nagyobbik részét 2024-ig vehetik csak igénybe. A probléma az, hogy a fennmaradó összeg csaknem egésze elveszne. Törvény szerint ugyanis a megszűnés idején aktuális (vagy megkezdett) hónapban esedékes kifizetés vehető fel utoljára.

 

Mivel a PS és SPOLU egyesülésének módja és részletei valószínűleg még a pártvezetőknek sem világosak, így azt sem tudni, hogy a SPOLU tekintélyes anyagi forrásaihoz a PS hozzájuthat-e. Sőt, maga az egységesülés is bizonytalan még. Juraj Hipš a SPOLU elnöke nemrég lemondott posztjáról, és most ősszel újra ringbe beszáll a pártelnöki székért kifejezetten a PS-szel való egységesülést zászlajára tűzve. A tagság persze dönthet másképp, ám az elmúlt hónapok eseményei azt mutatják, hogy a legfontosabb politikai kérdésekben a SPOLU és a PS túlzás nélkül egy húron pendül.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!