Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

A Focus közvélemény-kutató ügynökség legfrissebb felmérése a Smer erősödését, a Hlas gyengülését és az OĽANO stagnálását hozta eredményül. A Focus parlamentbe mérte az Aliancia-Szövetséget is, bár a (még nem létező) párt hajszálnyira van a parlamenti küszöbtől, a trend pedig negatív. A Focus a Markíza televízió Na telo című politikai műsora részére készítette a felmérést.

 

Ha most lennének a választások, azt a felmérés szerint a Hlas nyerné meg, de az egy ónappal ezelőttihez képest 2,2 százalékponttal gyengébb eredménnyel (18,5 százalék). A második helyen a Smer végzett 14,4 százalékkal. Robert Ficóék jórészt a a Hlas kárára növelték pártpreferenciájukat. Harmadik helyen az SaS jutna be a törvényhozásba 11,7 százalékkal, ami 1,1 százalékos csökkenést jelent a legutóbbi közvélemény-kutatáshoz képest.

 

Az OĽANO negyedik helyen végzett 8,2 százalékkal, ami a Focusnál stagnálást jelent. A Progresívne Slovensko 7 százalékon áll, mögötte pedig nagy meglepetésre a Republika szélsőjobboldali párt áll (az ĽSNS-ből kiváló Milan Uhrík és társai alapították) 6,8 százalékkal. A Republika ezzel még a Sme rodinát is megelőzte – Boris Kollárék 6,7 százalékot kaptak.

 

 hirdetes_300x300  

Bejutna a parlamentbe a KDH is 6,1 százalékkal, a kereszténydemokratákat pedig az Aliancia-Szövetség követi 5,5 százalékkal.

 

Az ĽSNS 4,6 százalékkal szorulna ki a parlamentből, az SNS viszont 3,6 százalékra jött fel. A Za ľudí 2,2 százalékon áll, ami azt jelenti, hogy korábbi preferenciájának harmadát elvesztette.

 

Forrás: TVnoviny.sk
Forrás: TVnoviny.sk
Forrás: TVnoviny.sk

 

 

Ami a mandátumok megoszlását illeti, ott szokatlan variációk is a lehetőségek közé kerültek, tekintve, hogy a felmérés kilencpárti parlamentet jósol. A Hlas és a Smer együtt 58 mandátummal rendelkezik, a kormányzáshoz elegendő lenne számára az SaS, vagy két másik, kisebb párt, ami lehet a Sme rodina, a Republika, a PS, a KDH, de akár az Aliancia-Szövetség is.

 

Színtiszta balliberális kormányra a Focus szerint jelenleg nincs esély, a Hlasnak, az SaS-nek és a PS-nek együtt csak 66 mandátuma lenne. Ha nem akarnak együtt dolgozni a Smerrel, akkor csak az OĽANO, a Sme rodina és az Aliancia marad potenciális partnernek – a PS-nek egyik lehetőség sem lenne ínylére.

 

Matematikailag jóval több lehetőség lenne, ám ezek annyira sok pártot kényszerítenének egyetlen koalícióba, hogy a gyakorlatban elég nehéz elképzelni egy ilyen koalíciós létrejöttét.

 

Forrás: TVnoviny.sk

 

Forrás: TVnoviny.sk

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!