Nyitókép forrása:  SITA/Branislav Bibel

 

Bár Zuzana Čaputová államfő még hivatali ideje felét sem töltötte ki, Robert Fico, a Smer elnöke már arról értekezik, hogy kinek kellene váltani a jelenlegi elnököt.

 

Čaputová a minap a facebookon tett közzé egy videóbejegyzést, amelyben aggodalmának ad hangot amiatt, hogy a pozsonyi kerületi bíróság megállapítása szerint a négy, korábban letartóztatott, majd hetekkel később szabadon engedett NAKA-nyomozót „indokolatlanul” vették őrizetbe a belső felügyelet kommandósai. Az úgynevezett rendőrháború kapcsán a nyomozókkal szemben foglalt állást az ellenzék is, köztük a Smer, hiszen ezek a nyomozók épp azokon az ügyeken dolgoznak, amelyekben a Smer által jelölt hivatalnokok, rendőrségi vezetők érintettek.

 

Olcsó PR-húzás

 

Azt azért érdemes kiemelni, hogy Čaputová aggodalmai csak hetekkel a bírósági határozat után öltöttek nyilvános formát, nem mellesleg pedig semmit sem nyilatkozott Maroš Žilinka főügyész újabb vitatott döntéséről, amelynek értelmében leállította az ismert oligarcha, Jozef Brhel testvére, Peter Brhel elleni eljárást. A Brhel fivérek neve IT-közbeszerzésekkel kapcsolatos korrupciós ügyekkel került összefüggésbe. Žilinka korábban amiatt is sok kritikát kapott, hogy egy nappal Čaputovánál tett látogatását követően leállította a folyamatban lévő büntetőeljárásokat a csődmaffia feje, Zoroslav Kollár, a korrupcióval vádolt volt SIS-igazgató, Vladimír Pčolinský, és a pénzmosással vádolt egykori Penta-vezér és oligarcha, Jaroslav Haščák ellen.

 hirdetes_300x300  

 

Ilyen formán videóbejegyzése tekinthető PR-húzásnak is, hiszen a Progresívne Slovensko színeiben elnökké lett Čaputová is a korrupció ellenes agenda mellett kötelezte el magát, rosszul nézett volna ki, ha nem reagál semmit a történésékre, és nem áll a letartóztatott rendőrök mellé. Ám ezt igen szelektív módon tette, és sokat elárul, hogy Žilinka döntéseire nem tért ki.

 

Csak a margóra érdemes megjegyezni, hogy a PS a HLAS-szal való együttműködést nem zárta ki, a liberálisok és Pellegriniék egyre közelebb sodródnak egymáshoz. Az sem mellékes, hogy a nyáron a legtöbb napvilágra került korrupciós botrány Pellegrinivel volt kapcsolatos, ami a Hlas preferenciáinak gyengülését és a Smer erőre kapását hozta magával.

 

Fico reagált Čaputovára

 

A Smer joggal érez felháborodást a kettős mérce miatt, hiszen míg Pellegrinivel kesztyűs kézzel bánik a köztársasági elnök, az erősödő Smerrel szemben jóval határozottabb álláspontot fogalmaz meg. Robert Fico videóbejegyzésben reagált Čaputovára, kifogásolta, hogy az elnök kiállt a négy NAKA-nyomozó mellett.

 

Majd Soros Györgyöt és Soros-szervezeteket is felhozta, és amiatt panaszkodott, hogy az „Soros világa, az NGO-k, a sajtó” már két elnököt is hatalomra juttattak Szlovákiában, egyikük sem volt ismert figura a közéletben azelőtt (Andrej Kiskára és Čaputovára gondol).

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy Fico most is tett olyan állításokat, melyek szerint a köztársasági elnököt rendszeresen látogatja a pozsonyi amerikai nagykövet, hogy külföldről kapja az utasításokat, ám ez a Smer elnökénél többnyire csak retorika. Azt ugyanis nehéz figyelmen kívül hagyni, hogy Fico most a külföldi befolyásról beszél, de az ő kormánya vitte be Szlovákiát az eurozónába, az ő kormánya vezette be a kettős állampolgárságot tiltó törvényt a nyugati partnerek nagy örömére, az ő kormánya szolgáltatta ki a gazdaságot a nyugati multiknak, a Smer által állított külügyminiszter ott bábáskodott a marrakesi migrációs paktumnál, és hónapokkal a Kuciak-gyilkosság előtt Fico még arról beszélt, hogy Szlovákia sorsa „Európa magjához” van kötve, és a Visegrádi Négyek sokadlagos.

 

Aztán jött a belpolitikai válság, és hirtelen előhúzta Soros Györgyöt, ám hiába, túlságosan hiteltelen volt az ő pozíciójából ezt hangoztatni. Ráadásul Andrej Kiska akkori köztársasági elnök kérésére a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom leállíttatta a tömegtüntetéseket – mivel Kiska be akart szállni a nagypolitikába, de még másfél év volt hátra a elnöki hivatali idejéből.

 

Könnyed elszólás, vagy konkrét ajánlat?

 

Fico mostani videóbejegyzését azzal zárta, hogy az ellenzék előtt „rendkívül nagy feladat” áll, ami nem más, mint hogy megbuktassák ezt a kormányt, és hogy elgondolkodjanak azok, hogy ki legye az új államfő, mert a következő választásokon nem „győzhet megint egy olyan személy, aki Soros embere”.

 

A videóban felvázol érvek egyértelműen arra utalnak, hogy Fico saját magát szeretné az elnöki székben látni. A lépés logikus volna, korábban sikertelenül pályázta meg a kvázi jól fizető nyugdíjas állásnak számító alkotmánybírósági elnöki posztot – az akkori elnök, Kiska előre jelezte, hogy nem fogja őt kinevezni a tisztségbe, még ha a parlament jelöli is a posztra.

 

Fico mostani bejelentését úgy is lehet értelmezni, hogy a Smer nyári erősödése elég alkupozíciót adott a kezébe, hogy egérutat harcoljon ki magának, hogy távozhasson a nagypolitikából. Az minden szereplőnek nyilvánvaló, hogy a Smer Fico nélkül harmatgyenge konkurencia lenne a Hlas számára, a Hlas pedig a liberálisok kormányra kerülésének legjobb esélye. Az ajánlat  – ha valóban az – tehát politikai értelemben mindkét fél számára előnyös lehet.

 

A szlovákiai közéletre nézve már kevésbé. Fico ugyanis elnökként olyan személyeknek adhat elnöki kegyelmet, akiknek felelősségre vonása még csak folyamatban van.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.