Nyitókép forrása: SITA/Jana Birošová

 

A sokat emlegetett 363-as paragrafus lesz a következő gyújtópontja  koalíción belüli feszültségnek. Aloj Baránik, az SaS képviselője saját javaslatot terjesztett be a Büntetőtörvénykönyv vitatott passzusának módosítására – ám ezt egyáltalán nem egyeztette a koalíciós partnerekkel. Az SaS kettős játékot űz, a Sme rodina csípőből elutasítja a paragrafus módosítását, sőt, Boris Kolláz házelnök és pártelnök állítása szerint a koalícióból is hajlandók távoznának. A helyzet árnyaltabb megközelítésekor azonban azt is látni, hogy sem az SaS, sem az OĽANO nem teljesen elégedett Baránik javaslatával.

 

Az egész azzal kezdődött, hogy augusztus végén, egy nappal azután, hogy Zuzana Čaputovával egyeztetett, Maroš Žilinka főügyész a Büntetőtörvénykönyv 363-as paragrafusára hivatkozva megszüntette az büntetőeljárást Jaroslav Haščák egykori Penta-vezér és oligarcha, Zorosla vKollár (a csődmaffia állítólagos feje) és a korrupcióval vádolt Vladimír Pčolinský (a Sme rodina frakcióvezetője, Peter Pčolinský fivére) ellen. Később ugyanennek a paragrafusnak köszönhetően került ki a vizsgálati fogságból a pénzügyőrséggel kapcsolatos korrupciós ügyek egyik főszereplője, Peter Brhel is, az oligarcha Jozef Brhel fivére.

 

Azóta folyamatos a vita a 363-as paragrafus körül, főleg azért, mert Žilinka kezében sokat rontott a kormány korrupció ellenes harcának hitelességén. Maga a kormányprogram is tartalmazza a paragrafus módosításának lehetőségét. Eltelt azonban több, mint két hónap, és javaslat nem került a parlament elé. Végül Baránik saját módosítást terjesztett be a múlt héten a parlament elé, nem kis politikai feszültséget keltve.

 

 hirdetes_810x300  

Boris Kollár a 363-as megváltoztatásának megakadályozása érdekében a kormányból is kilépne. Azzal érvel, hogy Barániknak nem szabadott volna beterjesztenie a javaslatát a Koalíciós Tanács előzetes jóváhagyása nélkül. Baránik azonban úgy véli, mivel a terv szerepel a kormányprogramban, a Sme rodina érvelése nem elégséges. Ráadásul, előpzetesen konzultált Mária Kolíková (SaS) igazságügyi miniszterrel, aki névleg támogatja a kezdeményezését.

 

„Alojz Baránik az OĽANO és a Za ľudí sajtótájékoztatói után döntött a javaslat beterjesztése mellet, a két párt képviselői a Büntetőtörvénykönyv drogokra vonatkozó részét módosítanák. A jelenlegi helyzetben Baránik fontosabb ügyek megoldását szorgalmazz az igazságügy területén”

 

mondta a liberális igazságügyi miniszter, ám állásfoglalása inkább offenzív retorika volt az OĽANO és a Za ľudí terhére, mint valódi kiállás. Adódik ugyanis a kérdés, hogy miért nem maga az igazságügyi miniszter foglalkozik a kérdéssel a frontvonalban.

 

Remišová saját javaslattal rukkolt elő

 

A helyzet tovább bonyolódott azzal, hogy Veronika Remišová, a Za ľudí elnöke a minap szintén saját javsaslattal rukkolt elő, arra hivatkozva, hogy a paragrafus kérdésé meg kell oldani, tekintve, hogy annak módosításától „fél leginkább a maffia”. A dolog további feszültséget generál majd, mivel Remišová és a Kolíková egykori párttársakból váltak koalíción belüli ellenfelekké. A vita névleg a tavaszi kormányválság, a valóságban pedig az, hogy Kolíková bevállalta volna a kormány megbuktatását és egy ügyvivő kormány vagy egy Hlas-liberális kormány létrejöttét. Megjegyezzük, Kolíková a III. Fico kormány igazságügyi államtitkára volt.

 

Remišová ugyanakkor azt is leszögezi, hogy egy olyan időszakban került terítékre a módosító javaslat, amikor egyébként is megy a könyöklés a jövő évi költségvetés és a költségvetési korlát alkotmányos törvénnyé alakítása kapcsán. Ez pedig eleve megkérdőjelezi a beadvány sikerét.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!