Nyitókép forrása: SITA/Jana Birošová

 

Szombaton Eduard Heger (OĽANO) kormányfő felvetette a kötelező oltás lehetőségét. Nem egyedüli az európai országvezetők között, korábban már osztrákok is szemezgettek a gondolattal, nemrég pedig Angela Merkel német kancellár is belengette az egyes lakossági rétegekre vonatkozó oltási kötelezettséget, az Egészségügyi Világszervezet, a WHO pedig szintén a kötelező vakcinálást szorgalmazza, ellenkező esetben márciusig félmillió halottat jósolnak az öreg kontinensen. Szlovákiában a kötelező oltás lehetőségét – ahogy az várható volt – teljesen eluralta a politikai értelmezés. A kormány nem csak a járvány visszaszorításának lehetőségét látja benne, hanem a népszerűtlen szigorítások elkerülését is. Az ellenzék pedig – ahogy eddig – diktatúrát, fasizmust emleget, tehát meglovagolja a kérdésben uralkodó népharagot.

 

Eduard Heger kormányfő szombaton a közrádió Sobotné dialógy (Szombati párbeszéd) című műsorában azt nyilatkozta, hogy jogászokkal és az igazságügyi minisztériummal egyeztetnek a nyugdíjasok kötelező oltásáról.

 

A liberálisok kettős játszmát űznek

 

Mária Kolíková (SaS) igazságügyi miniszterszaktárcája például nem lát kivetni valót vagy jogi/alkotmányos problémát a kötelező oltás bevezetését illetően azokban az esetekben, amikor a kritikus infrastruktúrák alkalmazottairól van szó. Lévén, hogy ők biztosítják az állam működését. nem meglepő módon az szintén SaS-es vezetésű oktatási tárca sem tiltakozik, Branislav Gröhling miniszter például a nyugdíjasokat oltatná be kötelezően.

 hirdetes_300x300  

 

Az SaS kapcsán azért érdemes kiemelni, hogy rendkívül alibista módon kommunikálnak. A kormány legutóbbi szigorításait nem szavazták meg (tehát nem adták nevüket a népszerűtlen intézkedésekhez), de arra hivatkoztak, hogy több engedményt akartak a beoltottaknak. Érdemes kiemelni két dolgot: az SaS nem keményebb szigorításokat akart a beoltatlanokra, hanem több engedményt a beoltottaknak, ami nettó kevesebb szigorítást jelent a járvány csúcsa felé haladva. Másrészt, az SaS választói bázisa a legbeoltottabb régiókban van.

 

Mi azért azt is megjegyezzük, hogy most az beoltatlanokra hivatkoznak a liberálisok, de tavasszal épp ők akadályozták meg, hogy elkezdődhessen az oltás a Szputnyik V orosz vakcinával. A döntés nyilvánvalóan kizárólag politikai húzás volt, orosz hibrid háborút és „regisztrálatlan” vakcinát emlegettek, meg az Európai Gyógyszerügynökség szakértőire hivatkozta. Ezzel kapcsolatban azért érdemes azt is látni, hogy Magyarországon tömegeket oltottak Szputnyik V vakcinával és kínai Sinopharmmal is, mégsincs annyi panasz a két vakcinára, mint amennyi volt az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett AstraZenecára vagy Janssenre.

 

A Smer megtámadná az Alkotmánybíróságon

 

A Za ľudí már konzervatívabb álláspontot képvisel. Veronika Remišová beruházási és fejlesztési miniszter, pártelnök „kevésbé kényszerítő” megoldást keresne. Mint mondta, jelenleg Európa egyetlen országában sem vezettek még be kötelező oltást (hozzátesszük, hogy a vakcinák forgalomba hozásánál is volt egy nemzetközi megállapodás, hogy az oltásnak nem szabad kötelezőnek lennie – persze akkor még nem volt ennyi áldozat és ennyi variáns a világon). Remišová szerit az is kérdés, hogy az állam hogyan tudná szankcionálni a kötelező oltást elbliccelőket.

 

Az ellenzéki Smer, élén Robert Ficoval fasizmust és diktatúrát emleget a kötelező oltás kapcsán. Fico jelezte, hogy a kötelező vakcinázás bevezetése esetén biztosan megtámadnák a javaslatot az Alkotmánybíróságon. Fico azt állítja, hogy a 100 százalékos oltottsági szinttel rendelkező országok ugyanolyan problémákkal küzdenek, mint Szlovákia – ez enyhén szólva is a valóság erős torzítása. Nem mindegy ugyanis, hogy az adott ország milyen egészségügyi kapacitással rendelkezett, milyen oltásokat használt, és mikor voltak beoltva az emberek – hiszen az idő előrehaladtával az oltások nyújtotta védettség is csökkenhet.

 

Fico azonban nincs egyedül. A Peter Pellegrini ellenzéki képviselő által vezetett Hlas szintén ellenzi a kötelező oltást. Pellegrini természetesen a kormányt hibáztatja azért, hogy csak a felnőtt lakosság nagyjából fele volt hajlandó beoltatni magát, de csak részben van igaza. Ő maga is mindent elkövetett, hogy kettős beszéddel ne kerüljön sem az oltást támogatók, sem az oltásellenesek táborában. Pellegrini még nem oltatta be magát, azt állítja, hogy ő átesett a koronavírus-fertőzésen, és rendszeresen méri az antitestjeit, és amíg azok kitartanak, addig nem oltakozik.

 

Mindenesetre, ha Pellegrini állításaiban lenne igazság, akkor a véréért sorban állnának a vakcinagyártók. Ő ugyanis még tavaly decemberben esett át a koronavíruson, azóta csaknem egy év telt el, ráadásul az még az brit mutáció (Alfa-variáns) volt. Ma már Delta-variánsról, sőt, Delta-plusról beszélünk. A világ legtöbb országa nem véletlenül veszik figyelembe az átesettséget maximum fél évre visszamenőleg: a fertőzéssel szerzett védettség ugyanis még a vakcinával szerzettnél is gyorsabban épül le…

 

Az oltásellenes és szélsőséges nézeteket valló, egyre inkább baloldalra sodródó Republika szintúgy a kötelező oltás ellen foglalt állást. Szerintük vakcinázás helyett az egészségügy rendbetételével kellene foglalkozni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.