Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

A parlament kedden elfogadta az Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter által beterjesztett költségvetés-tervezetet. Bár folyamatosan viták voltak a költségvetés körül, a kormánypártok úgy tűnik, végül megtalálták a közös hangot. A költségvetést 91 képviselő támogatta a 146 jelenlévő törvényhozóból.

 

A tervezet szerint Szlovákia a jövő évben a GDP arányában 4,94 százalékos deficittel számol majd. Idén a hiány 8 százalékos lesz. A 2022-t követő években a költségvetési hiánynak papíron 3 százalék alá kellene csökkennie, 2023-ra például már 2,7 százalékos deficitet jósol a pénzügyminisztérium.

 

2024-re (tehát a harmadik évre) a törvény szerint az államnak kiegyensúlyozott, tehát nullszaldós vagy többlettel bíró költségvetéssel kell számolnia. Erre azonban sok esély nincs, egy ilyen költségvetéshez a következő három évben 4 milliárd eurós konszolidációs csomagot kellene elfogadni. Az előző kormányok idején volt már, hogy akár kiegyensúlyozott költségvetésre is lehetett volna esély, ám a lehetőséggel a Smer kormánya nem kívánt élni.

 

 hirdetes_300x300  

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!