Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Ha most tartanák a  a választásokat Szlovákiában, azokat a Hlas nyerné meg 19,9 százalékkal, és nem sokkal lemaradva a Smer lenne a második 16,8 százalékkal. Legalábbis a Polis közvélemény-kutató ügynökség Zoznam.sk-nak készített felmérése szerint. Az SaS végezne a harmadik helyen 8,8 százalékkal. Az OĽANO 6,1 százalékon áll a Sme rodinával holtversenyben.

 

A Polis egy sor parlamenten kívüli pártot mért 5 százalék fölé. A Sme rodina után a sort a Progresívne Slovensko folytatja 6 százalékkal. A KDH 5,9 százalékot kapott, a szélsőjobboldalból kivált, szélsőséges és baloldali narratívát követő Republika pedig 5,8 százalékot. 5,5 százázalékkal jutna be a parlamentbe a Szövetség-Aliancia. Az ĽSNS 5,2 százalékkal zárja a sort.

 

Ez azt jelenti, hogy a Polis mostani felmérésében nem kevesebb, mint tíz pártból álló törvényhozást jósol, ami elképesztően széttöredezett politikai teret jelent.

 

 hirdetes_810x300  

A SNS 3,8 százalékon áll, a Za ľudí kormánypárt létére továbbra is 3,6 százalékot képes kisajtolni magából. A nemrég Aloj Hlinával (volt KDH-s pártelnök) szövetkező Dobrá Voľba pedig 3,2 százalékot. A Harabin-féle Vlasť 2,3, a Socialisti.sk 0,6 százalékon áll. A progresszívok természetes szövetségese, a SPOLU 0,4 százalékot kapott a Polistól.

 

 

Ami a mandátumok megoszlását illeti, ott egészen érdekes folyamatoknak lehetünk tanúi. Ha hinni lehet a Polisnak, akkor a liberálisok egyre távolódnak attól, hogy a következő kormányban a HLAS-szal kormányozzanak. Egy HLAS-SaS-PS koalíciónak mindössze 60 mandátuma lenne, és mivel a parlament 150 helyén tíz párt osztozna, ezért egy partnert nem is lenne elég maguk közé venni, legalább kettő kell - feltéve, hogy nem akarnak a Smerrel kormányozni.

 

Más a helyzet tisztán a régi baloldalon. A Smer és a Smerből kiváló Hlas együtt 64 mandátumot kapott. A parlamenti többséghez legalább 76 mandátum kell, vagyis még 12 képviselő. Ezt elvileg megadhatja az SaS (15 mandáum), de erre inkább egyelőre csak matematikai esély van - bár egyre kevésbé elképzelhetetlen, hogy Richard Sulík egyszer Bugár Béla nyomdokaiba lép.

 

A Hlas és a Smer párosa azonban nem lenne rászorulva Sulíkra, ott van két, az oligarchákkal közeli viszonyban lévő bukott baloldalhoz igen közel álló potenciális partner, a Republika és a Sme rodina. A két párt együtt 22 mandátumot adna hozzá a volt és jelenlegi smeresek csapatához, ami összesen 86 mandátumot jelent, ami igen kényelmes többség, adott esetben alkotmányos lehetőségeket is hordoz magában.

 

A jobboldal azonban nem áll valami fényesen. A KDH-nak, a Szövetség-Alianciának és az OĽANO-nak együtt mindössze 31 mandátuma van. Ez egyértelműen ellenzéki szerepkört sugall. A Szövetség-Aliancia egy Polis által elképzelt parlamentben elég nehéz döntés előtt állna: vagy egy balliberális magyar- és magyarellenes tömbbe sorol be, vagy egy korrumpálódott baloldali, magyarellenességtől nem idegenkedő koalícióba, vagy az ellenzékbe.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!