Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök szerint a parlamenti képviselők fizetését nem szabadna csökkenteni. Szerinte az elmúlt hónapokban a képviselők gyakrabban üléseztek, többet dolgoztak. Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter máshogy látja, szerinte a képviselői fizetés lehetne a mindenkori átlagbér színvonalán, a fennmaradó részt pedig a pártok fizessék hozzá a bérekhez. A különbség nem kicsi, az átlagbér idén nagyjából 1171 euró körül mozoghat (via minimalnamzda.sk) bruttóban, míg a képviselői fizetések 5000 euró körüliek.

 

Kollár szerint a képviselők bérének megkurtítása ma nem aktuális politika téma.

 

„A képviselők fizetése egyelőre nem változik, nem látom okát, hogy növeljük vagy csökkentsük azt. Ez a téma szerintem most még nem aktuális. Egy képviselő a lakosság egyik része számára lehet ellenszenves, a másik részének meg szimpatikus. A képviselőt a lakosság egy része juttatta a parlamentbe, és azt várja tőle, hogy eszerint viselkedjen. Ha egy másik szegmensnek ez nem tetszik, ne szavazzon rá”

 

fogalmazott Kollár, hozzátéve, hogy a képviselők az elmúlt hónapokban több ülésen vettek részt, amelyek hosszabbak voltak, nem volt nyári szünet.

 hirdetes_810x300  

 

Matovič: nem mindenki érdemli meg a nettó négy és félezer eurót

 

Matovič saját bevallása szerint már azt is ellenezte, mikor az előző kormány hirtelen nagymértékben megemelte a képviselők fizetését (a Pellegrini-kormány a fizetések több éven át tartó befagyasztását 2019-ben nem szavazta meg, amivel több száz euróval hirtelen megugrottak a képviselői bérek – a szerk.).

 

„Úgy gondolom, hogy van aki megérdemli, de sok képviselő van, aki nem érdemli meg a tisztán négy és félezer eurós fizetést”

 

fogalmazott. Kiemelte ezzel kapcsolatban a szélsőséges politikusokat, akik „maszk nélkül járnak az ülésekre és csak gyűlöletet szítanak”.

 

„Örülnék neki, ha lenne valamilyen minimumelvárás a parlamentben, hogy aktivitás szerint fizessék őket. Csak ezt nagyon nehéz a gyakorlatban kivitelezni. Ki ítélné meg, hogy teljesítették-e a mércét? Nem lenne semmi köze a politikához. Reálisabb elképzelés lenne, ha a képviselők csak átlagbért kapnának, a pártoknak pedig lehetővé kellene tenniük, hogy az állami támogatásukból egészítsék ki az összeget. Egy ilyen javaslatot az OĽANO mindenképpen támogatna”

 

mondta a pénzügyminiszter.

 

Nem kevés összegről van szó, 2021-ben összesen 8,8 millió euró ment el a parlamenti képviselők bérére (átlagban 5333 euró/fő/hónap).  Ezek novemberi 30-i adatok, tehát a decemberi költségeket még nem tartalmazzák. A képviselők fix fizetésére 5,1 millió euró ment el idén november végéig, az elszámolható átalányköltségekre pedig további 3,73 millió euró.

Minden képviselőnek ráadásul három asszisztensre van kerete, rájuk további 4,8 millió euróba költenek az adófizetők pénzéből, jelenleg 300 asszisztens dolgozik a parlamentben, tehát minden képviselőre kettő jut.

 

Teraz.sk, körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.