Nyitókép forrása: Facebook.com/Milan Kyseľ

 

Milan Kyseľ mezőgazdasági államtitkár felajánlotta lemondását Samuel Vlčan agrárminiszternek – közölte a mezőgazdasági tárca kedden. A nyilatkozat szerint Kiseľ  az utóbbi napok „mediális boszorkányüldözése” miatt döntött így. Vlčan megköszönte az államtitkár eddig elvégzett munkáját.

 

A minisztérium szerit a lépés Kyseľ „egyéni döntése volt, az ellene és családja ellen intézett példátlan támadásokra adott reakcióként”. A miniszter álláspontja szerint az államtitkár „nagyfokú politikai kultúráról” tett bizonyságot lemondásával.

 

„Bár a mi belső ellenőrzésünk semmilyen ellentmondást vagy kétes eljárást nem tárt fel, a minisztériumot mégis nagyon kemény kritikák érték. Az egész helyzetet ráadásul az ellenzék és különböző érdekcsoportok és egyének politikai pontszerzés eszközeként használták fel, akiknek nem áll érdekében, hogy igyekszünk megtisztítani a minisztériumot a korrupciótól és az átláthatatlanságtól”

 

jegyezte meg Vlčan.

 hirdetes_300x300  

 

Kyseľ azután vált a kritikák célpontjává, hogy a poľnoinfo.sk felhívta a figyelmet egy gyanús állami dotációra. A portál közlése szerint a mezőgazdasági tárca rekordösszegnek számító 4500 eurós támogatást nyújtott (hat darab sertésről van szó egy családi farmon) a Rimanec s.r.o. nevű cégnek, amelyben Kyseľ egészen 2021 júniusáig ügyvezetőként szerepelt. A 27 ezer eurós összértékű dotáció nagyobb, mint a Rimanec s.r.o. utolsó három évének együttes forgalma.

 

Eduard Heger (OĽANO) kormányfő üdvözölte Milan Kyseľ döntését. Szerkesztőségünknek küldött nyilatkozatában a kormányfő kijelentette, hogy „fontos gesztusnak” tartja Kyseľ lépését, amely „megerősíti, hogy a megfelelő politikai kultúra gyakorlatát komolyan gondolja” a kormány.

 

„A mezőgazdasági tárca nagy nyomás alatt van, az előző kormányok pedig csak kizsákmányolták. Muszáj megőriznünk a törékeny bizalmat, amit csak fokozatosan nyer vissza a minisztérium nem csak Szlovákiában, hanem a nemzetközi intézmények körében is. Kyseľ úrnak köszönöm az elvégzett munkát, Samuel Vlčan miniszter úrtól pedig várom az új államtitkár személyére tett javaslatát”

 

közölte Heger.

 

Inog Kyseľ államtitkár széke? Heger a vizsgálat eredménye után hoz politikai döntést

 

Teraz.sk, körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.