Nyitókép forrása: reprofotó/rtvs

 

A parlament kedden, január 18-án, rendkívüli ülés keretében tárgyalja az amerikai-szlovák kétoldalú védelmi megállapodást (DCA), amely az elmúlt hetekben igen sok vitát váltott ki. A szerződést kritizáló ellenzék szerint a DCA sérti Szlovákia szuverenitását, aránytalanul nagy kedvezményeket és szabadságot ad az amerikaiaknak Szlovákia területén. A szerződést védelmezői szerint egy jó megállapodásról van szó, ami védelmi garanciákat ad Szlovákia számára.

 

Az biztos, hogy a két beterjesztő, Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter és Ivan Korčok (SaS) külügyminiszter igencsak kevés józan érvet talál a szerződés alátámasztására. A leggyakoribbak között az szerepel, hogy a környező országok mindegyikének van egy ilyen kétoldalú szerződése az amerikaiakkal, csak Szlovákia lógott ki a sorból.

 

A közmémida vasárnapi politikai műsorában, az 5 perc múlva 12-ben Ivan Korčoknak Robert Ficoval szemben kellett megvédeni a szerződést, amelyet a héten sikerült átvinni a kormányon, vagyis a szövegezés már nem változtatható. Fico az ezer sebből vérző indoklásokat kihasználva viszonylag sikeres ellenkampányt épített fel, amelyet a műsorban is jól kiaknázott. Olyannyira, hogy egy ponton túl Korčok kénytelen volt az általa régóta kritizált Orbán Viktorra hivatkozni, akit hirtelen a közép-európai szuverenitás őrzőjének nevezett.

 

 hirdetes_300x300  

A teljes kép érdekében ki kell emelni, hogy Szlovákia és a szlovákiai közvélemény nagy többsége kiegyensúlyozott politikát követelt meg a nagyhatalmak között, részben azért, mert ettől látta garantálva létezését, részben azért, hogy ne váljon az egyik nagyhatalom miatt egy másik célpontjává. Így a DCA körüli vita kedvező táptalajon szökkent szárba.

 

Az sem mellékes, hogy Robert Fico még a Kuciak-gyilkosság előtt kormányfőként maga is csaknem tető alá hozta a szerződést (ez akkoriban volt, amikor nyilatkozataiban a V4 ellenében Európa-magját részesítette előnyben), végül azonban az SNS ellenkezése miatt nem került rá sor.

 

A szerződésen már nem lehet változtatni

 

Fico a vasárnapi televíziós vitában azzal érvelt, hogy a kormány által elfogadott védelmi megállapodás nélkülözi a reciprocitás elvét, és egy sor engedményt ad az amerikaiaknak, akik teljes felügyeletet szereztek így a szlovák légterek és infrastruktúra felett (Korčok ezt az állítást a műsorban cáfolta).

 

Fico szerint a szerződés szövegezése már nem változtatható, a parlamenti tárgyalás során legfeljebb kiegészítésekt lehet hozzájavasolni.

 

Korčok végig azzal érvelt, hogy Fico félrevezetően fogalmaz.

 

„Igen, tényleg így van. A szerződésen már nem lehet változtatni, de azért, mert így zajlik a nemzetközi szerződések tárgyalása, és pontosan így tárgyaltak végig több tucat szerződést az ön kormányzása alatt is. A demokratikus folyamat azonban nem borul, mert a kormány döntött róla”

 

mondta Korčok.

 

Fico azt is kifogásolta, hogy a szerződés értelmében a kormány az egész konyhai és szliácsi repteret az amerikaiak rendelkezésére bocsátja. Korčok ezt tagadta, a szerződés egy másik passzusára hivatkozva arról beszélt, hogy mindenhez a mindenkori kormány jóváhagyására lesz szükség, mely döntés azt is tartalmazza, hogy az infrastruktúra mely részeit használhatják majd az amerikaiak.

 

Arról is heves vita alakult ki köztük, hogy a szerződés alapján vajon milyen jogokat kap az amerikai hadsereg a katonai szállítmányok kapcsán. Ebben a kérdésben egyértelműen Fico érvelt meggyőzőbben, felhívta a figyelmet arra, hogy az amerikaiaknak csak bejelentési kötelezettsége van a szállítmányok kapcsán, a szerződés nem tartalmazza azt, hogy a szlovák kormánynak jóvá is kell hagynia a szállítmányt.

 

 

Korčok számára hirtelen Orbán Viktor lett a pozitív példa

 

Fico Szlovákia szuverenitása elleni támadásként beszélt a szerződésről. Ez az egyik leggyakrabban ismételt kritika, és a vita hevében a szélsőliberális, magyargyűlölő kijelentésektől sem visszariadó Korčok nem tudott más érvet felhozni, mint hogy korábbi retorikájával teljesen szembefordulva Orbán Viktor magyar miniszterelnököt nevezte meg Közép-Európa szuverenitása őrzőjének:

 

„Ez a szerződés előnyös Szlovákia önvédelmi képességének biztosítása szempontjából, a szerződés alapján együttműködünk egy olyan országgal, amely garantálja a biztonságunkat. (…)

 

Ki ma Közép-Európa szuverenitásának legnagyobb védelmezője? Szerintem Orbán Viktor. Maga szerint ő tenne bármikor is olyat, ami ártana Magyarország szuverenitásának?”

 

tette fel az igen kétélűre sikerült kérdést Korčok. Láthatóan sikerült vele megfognia Ficot, ugyanakkor ezzel közvetve azt is elismerte, hogy Orbán Viktor politikáját a közép-európai szuverenitás építésének tartja.

 

Ezek után igen nehéz lesz érdemben támadni a magyar kormányt konzervatív, V4-orientált, nem balliberális politikája miatt – mert az azt jelentené, hogy Korčok épp Közép-Európa szuverenitása ellen dolgozik.

 

Forrás: reprofotó/RTVS

 

Büntetlenek lehetnek az amerikai katonák?

 

Fico még egy igen vitatható ponton próbálta támadni a szerződést. Az ugyanis kimondja, hogy Szlovákia lemond a joghatóságról az amerikai katonák esetleges bűnelkövetése kapcsán.

 

Korčok felhívta a figyelmet arra, hogy ezt a jogot a mindenkori szlovák kormány egy nyilatkozattal visszahívhatja. (Ez azt jelentené, hogy a mindenkori politikai vezetés fogja eldönteni, hogy egy ügy szlovák hatósági eljárásba kerülhet-e vagy sem. Szlovákiában pedig ez nem garancia az igazságos eljárásra.)

 

Korčok végül inkább politikai síkon próbálta legyűrni Fico kritikáját. Kijelentette, hogy Fico az USA-t akarja beállítani agresszorként, és ebből a célból kiragad egy-egy részletet a szerződésből, és azt interpretálja bizonyítékként.

 

Korčok ebben nyilván nem téved, sőt, az ellenzék igen kemény csúsztatásokkal támadja a szerződést. Ugyanakkor a DCA szlovákiai verziója valóban nem annyira kidolgozott, mint például a magyar szövegezés. És arra sem tartalmaz garanciákat, hogy az USA nem él vissza a kevésbé konkrétan megfogalmazott passzusokkal.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 13 olvasónak tetszik ez a cikk.