Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

A szlovákiai szülők elsöprő többsége rosszabb járványhelyzet esetén is inkább az iskolák nyitvatartását szorgalmazza. Legalábbis ezt az eredmény hozta ki az Oktatásügyi Minisztérium saját felmérésében, amelyet állítólag reprezentatív minta alapján végeztek 1000 szülő megkérdezésével. Az eredményeket több okból is érdemes fenntartásokkal fogadni.

 

A felmérés szerint a nyitva tartott iskolák mellett foglalt állást a megkérdezettek 82,3 százaléka abban az esetben is, ha rosszabbra fordulna a járványhelyzet. 13 százaléknyian válaszolták, hogy ilyen esetben be kéne őket zárni, 4,7 százaléka pedig nem tudott választ adni.

 

Az eredményt több okból is érdemes fenntartásokkal fogadni. Az első ok, hogy a felmérést a liberális SaS által vezetett Oktatásügyi Minisztérium készítette, amelynek élén Branislav Gröhling áll. Gröhlinget a Delta-variáns legutóbbi hulláma idején rengeteg kritika érte, amiért nem zárta be az iskolákat akkor, amikor a járványszakértők ezt kérték.

 

 hirdetes_810x300  

 

A másik ok, ami miatt politikai szándékot kell sejteni a felmérés mögött, az a kérdésfelvetés maga. Az most így hangzott: Rosszabbodó járványhelyzet esetén nyitva tartaná-e az iskolákat?

 

A probléma az, hogy a kérdést például úgy is feltehettük volna, hogy súlyosbodó járványhelyzet esetén nyitva tartsuk-e az iskolákat, hogy ott terjedjen el elsőként a koronavírus legújabb mutációja? Nyilván egészen más súlypontozású kontextusba helyeztük a problémát.

 

De nem kell rögtön ilyen szélsőséges esetre gondolnunk. Gröhling november végén, december elején elutasította a járványszakértők tanácsának javaslatát, hogy egyetlen hétre (!) zárja be az iskolák felsőtagozatát és a középiskolákat, a terjedés lelassítása érdekében. Az eredmény az lett, hogy a járvány nagy lendülettel tudott terjedni. És bár sok osztályt kellett karanténba helyezni, iskolák általános bezárásáról nem lehetett beszélni.

 

Ebből kiindulva a kérdést lehetett volna tovább árnyalni azzal, hogy egy hétnyi iskolabezárást elviseltünk volna-e, hogy lelassítsuk a járvány terjedését… Nyilvánvaló, hogy Gröhling várakozásaihoz képest jóval árnyaltabb képet kaptunk volna.

 

Bár Gröhling az iskolák bezárását a gyerekek oktatás-nevelési előrehaladásával indokolja, a háttében azért sejteni lehet, hogy a liberálisok nem szeretnék járványhelyzet esetén sem, hogy sok szülő maradjon otthon a  gyerekével, kimaradva a termelésből, ráadásul erre az időszakra állami támogatásra is jogosultak lennének.

 

A felmérés valódi célját maga Gröhling válaszolta meg azzal, ahogy az eredményről nyilatkozott:

 

„Örülök, hogy Szlovákia világosan kinyilvánította, hogy a nyitott iskolákat támogatja”

 

mondta, ezzel indokolva az országos szintű iskolabezárások elutasítását – ami miatt egy hónapja elképesztő mennyiségű kritikát kapott.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!