Nyitókép forrása: SITA/Ľudovít Vaniher

 

Zuzana Čaputová államfő felhatalmazta Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi minisztert az amerikai-szlovák védelmi megállapodás (DCA-szerződés) aláírásával. Naď hivatalos keretek között az Egyesült Államokba írja alá a szerződést.

 

Az államfő már korábban jelezte, hogy a megállapodást támogatja, jelezte ugyanakkor azt is, hogy a szerződést csak interpretációs (magyarázó, értelmező) záradék hozzáfűzése ellenében hajlandó azt ratifikálni. (Megjegyezzük, egy ilyen záradék semmilyen plusz biztosítékot vagy hatáskörbővítést nem ad egyik félnek sem). A záradék rész a Naď részére kiállított meghatalmazásnak.

 

A kormány már hetekkel ezelőtt megszavazta a DCA-szerződést, az elnök most kiadott felhatalmazása alapján a parlamentnek is jóvá kell hagynia, majd ezt követően Čaputová ratifikálhatja.

 

 hirdetes_300x300  

A szerződés lehetővé teszi az amerikai hadseregnek, hogy Szlovákia két katona repterét bérmentesen használatba vegyék, és a vonatkozó csatolmány bővítésével más katonai ingatlanok használata is elképzelhető. A szerződés értelmében az amerikai hadsereg engedélyt kap a szlovák közlekedési infrastruktúra (feltételekhez kötött) használatára is.

 

Az ellenzék a DCA-szerződés kapcsán azt állítja, hogy az veszélyezteti az ország szuverenitását és területi egységét, amerikai katonai támaszpontok létrehozását és a szlovák hatóságok jogköreinek megnyirbálását emlegeti.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.