Nyitókép forrása:  SITA/Martin Medňanský

 

Zuzana Čaputová államfő szerdán ratifikálta az amerikai-szlovák védelmi megállapodást (DCA-szerződést), amelyet a parlament a délelőtt fogadott el.

 

„A magyarázó kiegészítés, amelyet a megállapodás szövegezéséhez csatoltam része a ratifikációs levélnek, így kötelező érvényű interpretációja a szerződésnek a későbbi politikus-generációk számára is. Ez a kiegészítés a másik szerződő fél kiegészítésével együtt megerősítik, hogy Szlovákia és az Amerikai Egyesült Államok a szerződés megállapodott szövegezését megfelelően értelmezik és nincs racionális indok több egyoldalú szándékot feltételezni”

 

közölte az államfő.

 

A megállapodást a parlament szerdán 76 igen, 60 nem és 1 tartózkodás mellett fogadta el. A szerződés többek között lehetővé teszi az amerikai haderőnek, hogy szükség esetén igénybe vegye a szlovák közlekedési infrastruktúrát, valamint a vonatkozó csatolmányban felsorol katonai ingatlanokat bérmentve igénybe vegye, azokon változtatásokat hajtson végre. A csatolmányban egyelőre két ilyen objektum szerepel: a konyhai (Malacka mellett) és a szliácsi katonai repülőtér.

 hirdetes_300x300  

 

Teraz.sk, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!