Nyitókép forrása: SITA/Jana Birošová

 

A kosnpirációs portálként számon tartott Zem a Vek lapnak nyilatkozva Robert Fico parlamenti képviselő, a Smer elnöke kijelentette, hogy nincs akadálya annak, hogy pártja együttműködjön a Republikával. Ez utóbbit az ĽSNS-ből kiváló politikusok alapították.

 

A Smer és a Republika több kérdésben is támogatták egymást – például a kormányellenes tüntetésekkor, a járványintézkedések elleni tiltakozások alkalmával és most, a DCA-szerződés elleni ellenzéki fellépéskor is.

 

A Republika szélsőséges párt, ám az ĽSNS-szel ellentétben inkább baloldalinak mondható. Milan Uhrík és Milan Mazurek vezetik a pártot.

 

 hirdetes_300x300  

Fico a potenciális partnerekről szóló kérdésben úgy fogalmazott:

 

„Mindenképp számolni kell az SNS-szel, bár először is az SNS kötelessége megharcolni az öt százalékos küszöb eléréséért. De a mi kormányzati tapasztalataink szerint vele együtt lehet működni, kiszámítható partner. És persze, ott van a Republika, természetesen nincs ellene semmi kifogásunk. (…)”

 

fogalmazott Fico. Hozzátette ugyanakkor, hogy a Smer antifasiszta párt, és nem hajlandó egy asztalnál ülni olyan partnerrel, aki tagadja a holokausztot.  Ha Fico következetesen betartaná kijelentéseit, akkor Milan Mazurek személye még problémát okozhat, neki ugyanis több olyan elszólása is volt a múltban, ami közel áll a holokauszt-tagadáshoz. Bár maga Fico három évvel ezelőtt kiállt a szélsőséges bűncselekmények miatt elítélt Mazurek mellett.

 

A Smer és a Republika kedden este közösen szerveztek tüntetést a parlament épülete elé a DCA-szerződés elfogadása ellen.

 

Postoj.sk, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!