Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Milan Krajniak munkaügyi miniszter extra adó kivetését vetette fel a monopolok és az oligopol vállalatok esetében, példaként pedig a Slovnaftot is említette. A dolgot elég nehéz lesz átvinni a liberálisokkal a kormányban, még annak ellenére is, hogy az elszálló árak miatt emelkednek az állam adóbevételei. A Slovnaft és az ország 500 legnagyobb munkáltatóját magába foglaló Klub 500 képviselői tiltakoznak Krajniak felvetése ellen.

 

Krajniak ezen a héten jelentette be a sajtónak, hogy a kormánykoalíció adóemelést fontolgat a monopolhelyzetben lévő cégek számára. A kijelentés borítékolhatóan politikai vitanyitónak tűnhet, tekintve, hogy az SaS fanatikus módjára védi a „nem lehet adót emelni” elvet – természetesen a liberálisoknál elsősorban a cégek védelméről van szó.

 

Ez a dogma be is került a kormányprogramra, ám van egy kiskapu. A dokumentumban az szerepel, hogy nem lehet növelni a „összesített adó- és járulékterhet”. Vagyis lehetne úgy egy adónemet emelni, hogy egy másikat az egyensúlyi pontig visszacsökkentik.

 

 hirdetes_300x300  

Krajniak épp ez utóbbi megfogalmazásban keresi a kiskaput. Az általa felvázolt elképzelés szerint „összességében” nem nőnének az adóterhek, többet szedne be az állam a monopol és oligopol vállalatoktól, és csökkentené a terhet a háztartások és alkalmazottak esetében.

 

„Ezt nem úgy kell érteni, hogy egyáltalán semmilyen monopolvállalatot, vagy például a Slovnaftot nem adóztathatunk meg, miközben például a családok adóterheit csökkentenénk”

 

summázza, hozzátéve, hogy szerinte nem tisztességes folyamatosan csak „ismételgetni az adóemelés-ellenes mantrát”.

 

A liberálisok ezt nem nyelik le

 

A Hospodárske Noviny liberális gazdasági napilap keddi cikkében foglalkozott a témával, és megkérdezte a koalíciós partnerek képviselőit Krajniak kijelentéséről.

 

Az SaS képviselője, Marián Viskupič igen határozottan jelét adta, hogy az SaS-en egy ilyen javaslat nem fog keresztül menni.

 

„Az adóemelés számunkra vörös vonalat jelent. Hogy pontosabban fogalmazzak, el tudjuk képzelni egy adónem emelését, de csak ha egy másik adónem ugyanannyira csökkenne”

 

mondta. Ennek ellenére állítja, pártja hajlandó „megoldásokat keresni”.

 

Slovnaft: rossz az üzenete…

 

A HN megkereste a Slovnaftot is – ha már Krajniak külön is megemlítette. A vállalat szóvivője szerint, amit a munkaügyi miniszter mondott, „rendkívül rossz jelzés” a vállalkozói környezet számára.

 

„Nagyon örülünk, hogy a kormánytisztviselő sikeres cégnek tart minket. Ugyanakkor, ha Szlovákiában a lakosságra vonatkozó szociális politikát a magánszektorra akarják terhelni, amit büntetnének azért, hogy embereket foglalkoztat, adót fizet, beruház és felelős állampolgárként viselkedik, akkor ez az egész társadalom számára rossz üzenet”

 

mondta a szóvivő, emlékeztetve, hogy a Slovnaft 2020-ban 82 millió eurós rekordveszteséget szenvedett el, ennek ellenére, nem bocsátott el alkalmazottakat.

 

A Klub 500 is keményen tiltakozik

 

Az ország legnagyobb munkáltatóit magába foglaló Klub 500 képviselői hasonló álláspontot foglaltak el. Sőt, némileg talán agresszívabban is fogalmaztak, mikor kijelentették, hogy ha az állami bevételekről beszélünk, előbb a kiadásokat kell górcső alá venni, amelyekkel kapcsolatban a munkáltatók évek óta bírálatokat fogalmaznak meg.

 

Azt is megjegyezték, hogy az állam több száz olyan kapcsoladó szervezetet működtet, amelyek igen nagy részéről a lakosság még csak nem is tud, vagy fogalma sincs, hogy miért tartják őket fenn az adófizetők pénzéből.

 

„Határozottan nem értünk egyet a vállalatok pótlólagos és szelektív adóztatásával. Elfogadhatatlan számunkra, hogy az állam akkor, mikor több milliárd euró nem lehívott uniós forrással rendelkezik, amikor további milliárdokat vár az Európai Unió újjáépítési alapjából, és amikor az EU  az ukrajnai konfliktus miatt a legsúlyosabb válság fenyegeti és szankciókat vet ki, újabb adót vessen ki növelve az adó- és járulékterheket”

 

fogalmaztak az HN-nek nyilatkozva.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy Szlovákiában az adóbevételek viszonylag kedvezően alakulnak, ami rossz hír a háztartásoknak és a bérből, fizetésből élők számára. Elsősorban ugyanis az áfabevételekből és munkát terhelő adók és járulékokból folyt be több pénz az államkasszába. Nyilván az államot is megterheli az infláció, és emiatt kénytelen növelni kiadásait.

 

Tény azonban az is, hogy az államnak kormánytól függetlenül lenne mit megmagyaráznia költekezés terén, ami igen sok esetben nem túl költséghatékony.

 

A Klub 500 uniós forrásokra vonatkozó felvetése is teljesen jogos. Mi azonban azt is kiemelnénk, hogy Krajniak a legnagyobb vállalatok megadóztatását említette, a Klub500 pedig – bár a legnagyobb munkáltatókat fogja össze – messze nem az alkalmazottak többségét képviseli, ahogy a hazai gazdaság méltatlanul elhanyagolt kis- és középvállalkozói rétegét sem.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!