Nyitókép forrása: Facebook.com/Szövetség

 

Azonnali és határozott segítséget követel az önkormányzatoknak a Szövetség-Aliancia. Szerda délutáni sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy az önkormányzatok a kormánnyal szemben eddig is jól szerepeltek válsághelyzetek idején (járvány, menekült válság), ennek ellenére a kormány érdemi támogatása híján nem tudnak majd megbirkózni a folyamatosan emelkedő kiadásokkal, amelyek tekintélyes részéért az energiaköltségek növekedése felelős.

 

A Szövetség-Aliancia szerint a költségnövekedése és a kormány tevőleges támogatásának elmaradása miatt az önkormányzatoknak saját beruházásaikat kell elhalasztania, már elnyert pályázati forrásokat kell visszautasítaniuk, és a helyzet egyre súlyosbodik, sok esetben önkormányzati hatáskör alá eső intézmények bezárása is fenyeget.

 

A párt kiemelte, hogy a növekvő energia- és üzemanyagárak miatt az iskolák és önkormányzati épülete fenntartása is veszélybe került, de az olyan hétköznapi szolgáltatás, mint a közvilágítás fenntartása is iszonyatos terhet jelent az önkormányzatoknak.

 

 hirdetes_300x300  

Forró Krisztián pártelnök a sajtótájékoztatón elmondta, már korábban is azt javasolták, hogy a kormány csökkentse az üzemanyagok jövedéki adóját 20 centtel a gázolaj és 30 centtel a benzin esetében, illetve csökkentse az energiahordozókra kirótt áfa mértékét a harmadára. Ez utóbbi javaslatot Belgiumban már alkalmazzák.

 

Most két másik javaslatot is megfogalmaztak, az egyik, hogy a kormány vezessen be energiaár-stop intézkedést az önkormányzatok részére, a másik pedig, hogy térítse meg az önkormányzatoknak az energiaárak növekedéséből származó többletkiadásokat.

 

Mózes Szabolcs, a párt alelnöke kiemelte, hogy a Szövetség-Aliancia levélben fogja kérni Zuzana Čaputová államfőt arra, hogy megfontolásra küldje vissza a parlamentnek a ma elfogadott építésügyi törvényt, mert „szembe megy a polgárok akaratával”. Megjegyezte, hogy a törvényből könnyen kiolvasható, hogy a Sme rodinának azért volt fontos a tervezet jelenlegi formában történő átverekedése, hogy az „építési elektronikus rendszer IT-tenderein keresztül tudjon százmilliókat kibizniszelni magának”.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.