Nyitókép forrása: SITA/Jana Birošová

 

Nem volt meg a szükséges többség a parlamentben ahhoz, hogy Robert Fico vizsgálati fogságba helyezéséről dönthessen a bíróság. A szavazási fiaskó nyilvánvalóan a Sme rodina tartózkodása miatt csúszott el, az SaS mégis inkább az OĽaNO-nak esett neki. Érik a kormányválság, a legnagyobb koalíciós párttól súlyos kijelentések hangzottak el, többek között a Pellegriniékkel lepaktáló SaS-ről, és arról, hogy a liberális elkaszálnák a családtámogatási reformot.

 

A szavazás során az OĽaNO frakciójának két tagja tartózkodott, és mivel a Sme rodina sem támogatta Fico kiadatását, ezért a szükséges 76 helyett csak 74 támogató szavazat gyűlt össze. Nem sokkal a fiaskó után Richard Sulík azt írta a Facebookon:

 

„Ez volt az OĽaNO vezetőjének politikai karrierje során elszenvedett legnagyobb bukása. Nemcsak kedvenc koalíciós partnere, de saját képviselőnője is elárulta. Soha többé nem beszélhetnek korrupció elleni harcról.”

 

Azt, hogy a szavazás gyakorlatilag nem két képviselőn, hanem a Sme rodinán múlott, az SaS nyilvánvalóan tudja, ám Sulíkék már a koalíció megalakulása óta gőzerővel dolgoznak az OĽaNO minél nagyobb mértékű meggyengítésén – viszonylag sikeresen. A tavalyi kormányválság során is úgy tűnt, meg akarják buktatni saját kormányukat.

 hirdetes_300x300  

 

Matovič mellett nagy erőkkel támadják a Sme rodinát, amely sok tekintetben valóban kilóg a koalícióból, ám nem kevésbé, mint a saját kormánya belső ellenzékét játszó SaS. A különbség talán annyi, hogy az SaS mintha kevésbé lenne elkötezelett a koalíció fenntartása mellett. Erről tanúskodik az is, hogy az elmúlt hónapokban folyamatosan a Sme rodina koalíciós szereplésének hiábavalóságát kommunikálta. A Sme rodina nélkül azonban nincs koalíciós többség, ami ügyvivő kormányt jelent (ahol Čaputová államfő osztaná a lapokat), vagy előrehozott választásokat.

 

Ebben a helyzetben jött a Fico kiadásáról szóló jócskán elhúzódó parlamenti vita, majd a szavazás. A fiaskó után Igor Matovič pártelnök, és a két tartózkodó kivételével a teljes OĽaNO-s frakció sajtótájékoztatót tartott. Bejelentették, hogy kezdeményezni fogják a tartózkodók kizárását a frakcióból. Igor Matovič arról beszélt, hogy a szavazás nem jelenti a kolaíció végét.

 

„Nem látom semmi okát, hogy valaki ezzel indokolja (a szavazás eredményét – a szerk.) a koalíció szétesését”

 

fogalmazott, majd a Sme rodina kapcsán kijelentette:

 

„Egyszerűen nem lehet kormányozni 72-73 képviselővel. (…) Cigániková nemrég kiállt, és azt harsogta, hogy a Sme rodina nem tartozik a koalícióba. De ezt csak olyan mondhatja, aki már megállapodott Pellegrinivel, hogy az előrehozott választások után együtt fognak kormányozni”

 

mondta, majd ekkor lépett be a terembe az SaS-es Jana Bittó Cigániková, aki kikérte magának ezeket a vádakat.

 

Kiderült azonban az is, hogy a koalíción belül Ficon kívül egyéb feszültségek is bujkálnak. Az SaS ugyanis minden szociális csomagot igyekszik elgáncsolni, és úgy néz ki, hogy nem lesz ez másképp a családtámogatási reformmal sem, amit nemrég a másik három koalíciós párt mutatott be. Matovič ezzel kapcsolatban elmondta:

 

„Az SaS jelezte nekünk, hogy a jövő héten szerdán a kormányülésen kijelentik, hogy abban az esetben, ha a családtámogatási javaslatot úgy, ahogy azt a három koalíciós párt bemutatta, elfogadják, akkor kilépnek a koalícióból”

 

mondta Matovič, aki egyébiránt azt is megemlítette, hogy az OĽaNO elleni kritika igazságtalan attól a Richard Sulíktól, aki háromszor is kávézott anno Marián Kočnerrel.

 

Az SaS ezt követő sajtótájékoztatója Sulík nélkül ment végbe, ott volt azonban Cigániková, aki napszemüvegben a pódium elé állva előbb felolvasta Richard Sulík Facebook-bejegyzését, majd arról értekezett, hogy a kormányzást ez a koalíció 91 képviselővel kezdte, de ma csak 74 képviselő maradt, aki nem védte meg Ficot. Az egész beszéd lényegi eleme az volt, hogy a kudarcért elsősorban az OĽaNO a felelős.

 

Közben persze a genderügy és az uniós források merítéséhez elengedhetetlen reformok kérdése is komoly kihívásokat támaszt a koalíciós partnerek elé. A kérdés az, hogy azok a halmozódó feszültségek, amelyeket néhány hétre elfedett az ukrajnai háború kapcsán mutatott látszólagos koalíciós egység, okoznak-e kormányválságot. Megjegyezzük, a genderügynél keményebb dilemmák is vannak jelenleg, például az olajembargó kérdése, amit ha az EU tagállamok elfogadnak, valószínűleg hamarosan gázembargóvá teljesedik ki.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.