Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Matovič családtámogatási csomagja és az orosz kőolaj megadóztatásáról szóló javaslatról a parlament még nem határozott, de sikerült többséget találni ahhoz a döntéshez, hogy a koalíciós vihart kavaró javaslatokról pénteken gyorsított eljárásban szavazzanak a képviselők.

 

Csütörtök este 7 óra után nem sokkal a 134 jelenlévő képviselő közül 83 támogatta a gyorsított eljárásban való tárgyalást.

 

Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter kijelentette, reméli, hogy a „családbarát koalíció” kitart az inflációkezelő csomag elfogadásáig. Ugyanakkor megjegyezte, arra számít, hogy egyesek az Alkotmánybíróságon támadják majd meg a javaslatokat. Matovič ezzel Mária Kolíková igazságügyi miniszterre utalt (Kolíková az SaS minisztere, de a Za ľudí színeiben jutott mandátumhoz, majd lett miniszter, a III. Fico-kormány idején pedig a Most-Híd igazságügyi államtitkára volt), aki a parlamentben élesen kritizálta a családtámogatási csomagot.

 

 hirdetes_300x300  

Pontosabban magát a támogatást nem merte támadni, ám jó liberális szokás szerint elkezdte „szétkommunikálni”, hogy mely csoportok maradtak ki a szórásból (ez a törvényalkotás jelenlegi szintjén az egész csomag zátonyravitelét szolgálja). Az SaS a gyorsított eljárás ellen szavazott.

 

A parlament pénteken a következő négy pontról fog gyorsított eljárásban dönteni:

 

  1. A családi pótlék és az adóbónusz növeléséről,
  2. a szabadidős aktivitások támogatására szolgáló keretről,
  3. az orosz kőolaj feldolgozására (tehát a Slovnaftra) kivetetett különadóról,
  4. és az Ukrajnából menekülőkre vonatkozó szociális intézkedésekről.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.