politika

AKO-felmérés: Parlamenten kívülre mérték az Aliancia-Szövetséget és a Za ľudít is

Vezet a Hlas és az SaS, az AKO szerint nőttek egy progresszív koalíció esélyei

Nyitókép forrása: Körkép.sk

 

A legfrisebb AKO felmérés ismét a HLAS-SD győzelmét jósolja a legközelebbi választásokon. Nem jutna be a parlamentbe sem a Za ľudí, sem az SNS, sem az Aliancia-Szövetség.

 

Az AKO 1000 választójogú polgár megkérdezésével május 10. és 16. között végezte a felmérést a TV JOJ megrendelésére. A válaszadók 14,2 százaléka azt válaszolta, hogy nem menne el választani, 16,1 százalék nem tudta, ki választana, 0,4 százaléknyian pedig nem akartak válaszolni a kérdésre. A fennmaradó 69,3 százalék válaszaiból a következő erőviszonyok olvashatók ki:

 

 

A két százalék alatt pártok között szerepel a Drucker-Hlina tandemmel vezetett Dobrá Voľba a Umiernení, az Kotleba-féle ĽSNS, a Demokratapárt, a Socialisti.sk, a KSS, a Život – Národná strana és a Národná Koalíció.

 

Ami a mandátumok megoszlását illeti, ott egy egyébként esélyes HLAS-PS-SaS koalíciónak csak 74 mandátuma lenne, tehát legalább még egy koalíciós partnerre szükségük van – a felhozatalból talán erre a KDH-nak van a legjobb esélye.

 

A HLAS-Smer-Republika formációnak csak 67 mandátuma lenne, még a Sme rodinával kiegészülve is csak egy bizonytalan többségre futná.

 

Jobboldali kormányra továbbra sincs kilátás, az OĽANO és a KDH együtt csak 31 mandátummal rendelkezik.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket