Nyitókép forrása: TA3.com

 

Liberális narratívahullám sodorta el most már az eredetileg a Smerhez közel álló TA3 hírtelevíziót is, ahol vasárnap A politikában (V politike) című vitaműsorban Gyimesi György (OĽaNO), Jana Bittó Cigániková (SaS) és Ladislav Kamenický (Smer) vitázott. A műsorvezető legfőbb érdeme, hogy legalább meg sem próbált elfogulatlannak látszani.

 

Arra a kérdésre, hogy az SaS még tekinthető-e a kormány részének, Gyimesi azt felelte, hogy „névlegesen igen”,

 

„de a legfontosabb kérdésekben képviselet álláspontjuk szerint, főleg a tekintetben, hogy Szlovákia ma milyen válságos helyzetben van, már nem. Az emberek látják, hogy mindent, ami segíthetne a polgárokon, az SaS megvétóz, helyette a leggazdagabbakat és a válságon nyerészkedőket képviseli, őket favorizálja”

 

fogalmazott Gyimesi.

 hirdetes_810x300  

 

Bittó Cigániková szerint azonban az SaS továbbra is része a koalíciónak.

 

„Még a kormányhoz tartozunk, nem szenvedünk túlérzékenységben”

 

mondta, annak ellenére, hogy az SaS jelezte, hogy nem akar részt venni a koalíciós tanács ülésein.

 

„nyilvánosan és személyesen is elmondtuk, hogy rendelkezésre állunk, de a koalíciós tanácsot rendszerint Matovič vezeti, ami kellemetlen. A helyzetet szeretnénk enyhíteni, ugyanakkor a kormányülést Eduard Heger vezeti, aki konstruktívabb”

 

mondta Cigániková. Ehhez azért érdemes hozzátenni, hogy Richard Sulík, az SaS pártelnöke nem túl gyakori vendég a koalíciós tanácson, saját bevallása szerint nem szokása végigülni a tárgyalásokat, mert „nincs kedve öt órát beleölni az estéből”. Mondjuk, elvileg ezért lenne fizetve…

 

Gay pólóban feszített Gyimesinek a TA3-as meleg műsorvezető. Gyimesi helyretette a szivárványos provokálást – Videó

 

Ladislav Kamenický (Smer) azzal érvelt, hogy a kormány nem az emberek problémáival törődik, ezért Cigánikovához hasonlóan kis transzparenssel érkezett a stúdióba, amivel mindenkit arra buzdított, hogy támogassa a Smer előrehozott választásokról szóló referendum-aláírásgyűjtését.

 

„Július végéig 350 ezer aláírást akarunk összegyűjteni, hogy átadjuk azokat az államfőnek. Azt akarjuk, hogy a referendum a helyhatósági és megyei választásokkal együtt kerüljön megrendezésre”

 

mondta.

 

Cigániková elmondása szerint nem akarják megbuktatni a saját kormányukat, ezért nem fogják támogatni a Smer kezdeményezését.

 

Gyimesi rámutatott, hogy az aláírásgyűjtés marketingfogás a Smer részéről, hogy feltüzelve tartsa választóit a nyáron is.

 

Az OĽaNO magyar képviselője szerint Sulík megérdemli, hogy leváltsák azért, amit Szlovákia polgárai ellen tett.

 

„A hatodik uniós szankciós csomag következménye az ő munkájának eredménye”

 

mondta (ezen a ponton két másik vitapartner mellé kapott egy harmadikat is a műsorvezető személyében, aki Richard Sulík téves és senki által meg erősített adatait ismételte el ellenérvként).

 

Gyimesi kiemelte,

 

„A [SaS-es] kollégáink nem tudatosítják, hogy a liberális demokrácia válsághelyzetekben kudarcot vall. Az államnak segítenie kell az embereken”

 

(A műsorvezető itt megjegyezte, hogy a liberális demokrácia egy társadalmi szerveződési forma, nem politikai irányzat. Ez papíron talán így van, ám a valóságban a mainstream csak azt ismeri el liberális demokráciának, ahol liberális kormányok vannak hatalmon – függetlenül attól, hogy azok mennyire korruptak vagy sikeresek. A liberális demokrácia politikai kiforgatása hosszú évek óta zajlik, lényege elveszett, például az eredeti liberális gondolkodás a nemzetállamok szabadságát és szuverenitását hirdette, ma a liberális gyakorlat épp ezek leépítését próbálja elérni – a szerk.)

 

Cigániková nem félti Sulíkot

 

Bittó Cigániková szerint nem tartanak attól az SaS-ben, hogy Sulíkot visszahívják, és kijelentette, szégyenkeznének, ha egy olyan ember, mint Gyimesi, támogatná Sulíkot. Mint mondta, a Slovnaft és az olajembargó kapcsán a lehető legjobb kompromisszumot sikerült megkötni Brüsszelben. A műsorvezető Cigániková szavaira készségesen rásegített azzal, ahogy az európai energiaellátás diverzifikálása mellett kezdett érvelni. (Sulík mulasztásáról és az elkövetett hibákról korábbi cikkünkben részletesen írtunk.)

 

Bittó Cigániková egyébként ugyanazt hangsúlyozta a vita során, amit a liberális narratívát teljesen magáévá tevő Eduard Heger kormányfő is mondott a héten, miszerint az embargónál mindegy volt, hogy milyen hosszú mentességet harcolt volna ki a kőolajszármazékok exportjára, mert Európában nem akarnak orosz kőolajból származó termékeket vásárolni.

 

Mi azért megjegyezzük, hogy amikor az árrés többszöröse lehet, mint az alternatív kőolajból készült üzemanyagoknak, nem nagyon számított volna, milyen kőolajból készítik. Az exporttilalom valódi mozgatórugója (és ezt a nyugati sajtóban is elismerték) az volt, hogy a nyugati tagállamok nem akarták, hogy az olcsó üzemanyagukkal a közép-kelet-európai finomítók versenyelőnyre tegyenek szert.

 

Embargó

 

Gyimesi egyébként a vita során elmondta, hogy ha az embargó mentességre vonatkozó része ennyire elkerülhetetlen volt az Ukrajna elleni invázió miatt, akkor Ivan Korčok (SaS) külügyminiszter miért Szaúd-Arábiában tárgyalt olajbeszerzés kapcsán, amely ország szintén morálisan megkérdőjelezhető háborút folytat Jemenben.

 

Mi azt is hozzátennénk, hogy az EU embargós játszmájáról mindent elárul, hogy a görög, máltai és ciprusi tankerhajó-flották tulajdonosai és oligarchái akadálytalanul szállítják a orosz kőolajat Ázsiába, kvázi segítve az oroszokat abban, hogy ha nem az EU-ban, máshol realizáljanak bevételeket.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.