Mária
  • HUF: 392.36
  • USD: 1.03
  • 21 °C
  • 33 °C

Hirdetés (X)

politika

AKO-felmérés: Hasít a Smerohlas, süllyed az Aliancia-Szövetség

Az AKO-nál a balliberális koalícióra látnak több esélyt, Pellegrinivel, Sulíkkal és a PS-szel

Nyitókép forrása: Körkép.sk

 

A JOJ televízió megbízásából készített új felmérést az AKO közvélemény-kutató ügynökség. Eszerint a HLAS ismét 20 százalék felett jár, az Aliancia-Szövetség pedig tovább süllyed, gyakorlatilag a Magyar Fórummal került egy szintre – legalábbis, az AKO szerint. Simon Zsolt pártját kizárólag az AKO méri gyanúsan felül, a Focusnál szinte mérhetetlen.

 

Az AKO felmérés szerint, ha most lennének a választások azt a HLAS nyerné picivel több, mint 20 százalékkal. Dobogós másodikként jutna be a parlamentbe a Smer (13,5 százalék). Harmadik helyen az SaS végzett.

 

A nyolcpárti parlamentben helyet kapna a Progresívne Slovensko, közel 10 százalékkal, az OĽANO, a KDH, a Sme rodina és az ex-ĽSNS-esekből álló Republika.

 

Az Aliancia-Szövetség a parlamenten kívül rekedt pártok között is hátrébb csúszott, megelőzi őt az SNS és a Za ľudí is, jelenleg fej-fej mellett a Magyar Fórummal 1,9 százalékon áll.

 

 

Ami a mandátumok megoszlását illeti, a HLAS-Smer-Republika baloldali koalíciónak nem lenne meg a többsége (70 mandáumot kaptak az AKO-tól, a Focus legutóbbi felmérése például 76 mandátumot jósolt nekik).

 

Ellenben a HLAS-SaS-PS koalíciónak 77 mandátuma lehetne a mostani felmérés szerint, ami kényelmetlen többséget jelent, de a kormányalakításhoz kevés.

 

Jobboldali kormánykoalícióra az AKO képlete szerint esély sincs.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Atoszka
2022. jún. 17. 09:15

Süllyedjen csak... s ha már elég mélyen lesz, lehet hogy kibukik a másik oldalon.... oszt majd indulnak ott...

Jani
2022. jún. 17. 11:01

Szomorú tény és egyben elgondolkodtató, hogy ennyire vagyunk képesek. A megélhetési politizállásnak vége, itt kemény munkára van szükség!

    Atoszka
    2022. jún. 17. 18:08

    Honnan veszi, hogy vége? A szlovákok mindig gondoskodni fognak róla, hogy egyes magyar “politikusoknak” megérje a látszatpolitizálás. Ezt csak tudással, akarással, megrendíthetetlen elszántsággal és bátorsággal lehet áttörni. Ez ma sajnos nem menő… Ettől senki nem lesz “valaki”

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket