Ibolya
  • HUF: 393.88
  • USD: 1.02
  • 20 °C
  • 31 °C
politika

Már készül az ultimátum, nagyon valószínű, hogy Matovič fejét követeli majd az SaS

Ellenkező esetben harmadszor is kormányt buktatnak. Ha az SaS távozik, akkor lőttek a parlamenti többségnek is.

Nyitókép forrása: SITA/Jana Birošová

 

Két nap múlva, szerdán ülésezik majd az SaS országos tanácsa, ahol rendkívül fontos határozatot készülnek meghozni. Vagy arról születik döntés, hogy kilépnek a koalícióból, vagy arról, hogy milyen feltételek mellett maradnak a kormányban. A liberálisok kulisszái mögül azonban már kiszivárogtak olyan hírek, miszerint majdnem biztos, hogy Igor Matovič (OĽANO) távozását fogják követelni.

 

Az SaS ebben a kormányban többnyire ellenzéki munkát végzett, és bár a liberális mainstream sajtó kesztyűs kézzel bánik Richard Sulíkkal és pártjával, a tények önmagukért beszélnek: 2011-ben megbuktatták a Radičová-kormányt, 2021-ben a Matovič-kormányt, és nagyon úgy fest, hogy most megbuktathatják a Heger-kormányt is.

 

Míg tavaly a Szputnyik V vakcina megvásárlása miatt kieszközölt kormányválság segítségével mozdították el Matovičot a kormányfői székből, addig most a családtámogatási csomag kapcsán kialakult verbális adok-kapokra hivatkoznak, és megint Matovič távozását követelik, aki jelenleg pénzügyminiszter.

 

A lényeg nem a miniszteri posztokon van, hanem azon, hogy a parlament legnagyobb létszámú frakciója az OĽANO-é, és annak elnöke Igor Matovič. Emiatt, ha az OĽANO elfogadná saját pártelnöke “kitoloncolását”, az a párt látványos politikai harakirije lenne. Aligha valószínű, hogy ezzel az SaS ne lenne tisztában, így nehéz félreértelmezni a szándékot.

 

Ebből még bármi lehet

 

Alternatív “rendezésként” felvetődött már az is, hogy Sulík és Matovič is távozik a kormányból (mikor a tavalyi kormányválság idején ugyanez felvetődött, Sulík szinte azonnal elutasította a lehetőségét).

 

Egyes információk szerint az OĽANO berkeiből olyan ajánlat érkezett az SaS-hez, hogy a koalíciós tanács ülésére heti egy alkalom helyett csak havonta egyszer kerülne sor, és a lényeges döntések a kormányban és a parlamentben születnének. Ez azért némiképp rímel a Matovič kiszorítására tett kísérletre, hiszen eddig a koalíciós tanács volt a legfontosabb egyeztető fórum, ahol a pártelnököké volt a döntő szerep. Magyarul: ha nem lehet eltávolítani Matovičot a kormányból, a koalíciós tanács kiherélésével csökkentenék a mozgásterét. Állítólag az SaS ennyivel nem elégszik meg, a párt egy része pedig mindenképp kormányt buktatna.

 

Ha az SaS távozik a kormányból, akkor a koalíció elveszti parlamenti többségét. Azt nehéz megmondani, hogy hány képviselő hiányozna a többséghez, mert a Za ľudí ifjú liberálisai is egyre inkább az SaS irányába hajlanak. A kisebbségi kormányzást pedig jelenleg nemcsak az ellenzék, de az államfő is segítené ellehetetleníteni.

 

A helyzet nem egyszerű, az OĽANO-nak kevés a szövetségese, a sajtó döntő része pedig folyamatosan tűz alatt tartja vezető politikusait. Ha alulmarad a csatában, akkor az ügyvivő kormány és az előrehozott választás is játékban lesz.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Gabor
2022. Júl. 05. 08:06

Valaki végre megbuktathatná ezt a pojáca Sulikot is ! ! !

Berlin
2022. Júl. 05. 12:25

"Az SaS ebben a kormányban többnyire ellenzéki munkát végzett, és bár a liberális mainstream sajtó kesztyűs kézzel bánik Richard Sulíkkal és pártjával, a tények önmagukért beszélnek: 2011-ben megbuktatták a Radičová-kormányt..." Ezt tényként prezentálni erős túlzás. Radičová kormányát maga Radičová buktatta meg, aki aztán hisztérikus rohamok között vádolta Sulíkot saját maga hibájával. Mindezt úgy írom, hogy egyáltalán nem kedvelem a liberálisokat, de ami igaz, az igaz.

    Petike
    2022. Júl. 05. 12:50

    egyetértek akinek távoznia kellene a kormánybol az Matovič aki csak a szégyent hozta eddig és viselkedése pedig visszahozhatja a Fico féle maffiakormányt amitol már mst borzongok.Ha Fico visszakerul a hatalomhoz akkor távokok innen oda ahol éltem és dolgoztam tobb mint 10 évet.Természetesen nem Muszkafodrol van szo.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket