Nyitókép forrása: Körkép.sk

 

A Körkép.sk szervezésében a Gömbaszögi Nyári Tábor keretében valósult meg az első olyan közéleti vita, amelyen Gyimesi György (OĽANO) parlamenti képviselő és Forró Krisztián, a Szövetség-Aliancia elnöke ütköztette véleményét.
Az eddig példa nélküli találkozóra akkor került sor, amikor a belpolitika a kormányválságtól, a külpolitika a háborútól, a gazdasági élet pedig az energiaválságtól hangos. A két politikus beszélgetése már csak azért is érdekes volt, mert tényleg vitát láthattunk, ahol nem elbeszéltek egymás mellett, hanem egymás kritikáira érdemben reagáltak is.

 

A beszélgetésből többek között kiderül:

 

  • Az elmúlt évben merre mozdult el a felvidéki magyar politikai érdekképviselet?
  • Hogyan is állunk a Szövetség-Aliancia politikai identitásával?
  • Gyimesi egyedüli fecskeként képes-e nemzetpolitikai nyarat hozni?
  • Hogyan látják a felek Matovič családtámogatási csomagját és az abból kialakult kormányválságot?
  • Mi a véleményük az Ukrajnában zajló háborúról és Szlovákia szerepéről?
  • És ködös, de annál érdekesebb választ kaptunk arra a kérdésre, hogy Gyimesi György hogyan látja politikai jövőjét felvidéki magyar, nemzeti-konzervatív politikusként.

 

Forró Krisztián a fórumon elismételte, hogy továbbra is nagy sikernek tartja a három párt (Összefogás, Most-Híd, MKP) egyesülését, és szerinte ez az elvárás az emberektől érkezett. Azzal érvelt, hogy „egy fecske nem csinál nyarat”, és ez „meglátszik a magyarok érintő kérdések megoldásain”.

 hirdetes_810x300  

 

„Szükség van egy erős, egységes, csoportos képviseltre”

 

szögezte le.

 

Gyimesi erre reagálva kijelentette, hogy „az az egy fecske csinált három nyarat” az elmúlt évben. Kifejtette, hogy harminc éve megoldatlan kérdéseket oldottak meg, például azt, hogy szeptembertől a magyar iskolákban idegen nyelvként oktatják majd a szlovákot. Gyimesi elmondta, nemrég egyeztetett a közlekedési minisztériummal a kétnyelvű útjelző táblákról és 300 ezer euróval sikerült megnövelni a Kultminor (KKA) kisebbségi alap költségvetési keretét is.

 

Az elmúlt napokban a Most-Híd Platform néhány politikusa és az egyik liberális magyar nyelvű napilap élesen támadta a KKA jelenlegi működése kapcsán Gyimesit, így érdemes megemlíteni, hogy a képviselő szerint 1300 (!) megoldatlan kérvény maradt elbírálatlanul az előző vezetés után.

 

„Ezek jelentős sikerek, főleg úgy, hogy az OĽANO nem egy etnikai párt”

 

mondta.

 

A Szövetség-Aliancia kapcsán kijelentette, hogy a három párt egyesülése egyelőre csak vitákat hozott, majd feltette a kérdést Forró Krisztiánnak, hogy vajon milyen is a politikai identitása a Szövetség-Alianciának.

 

Erre reagálva a Forró elmondta, hogy pártjának „a legnagyobb ereje abban van, hogy egy gyűjtőpártról van szó”, ahol az „ideológiáknak meg kell tudniuk férni egymás mellett.

 

Körkép.sk

 

Forró kifejtette, nyolc százaléknyi magyar van Szlovákiában és ha Szövetségként „belemennek a különböző ideológiai háborúkba”, akkor ugyanabba a problémába esnek bele, mint most a kormány a koalíciós válság kapcsán.

 

Forró nem hátránynak, hanem előnynek tekinti, hogy különböző ideológiai vonalak kaptak helyet a Szövetség-Alianciában. Okfejtése szerint, ha ideológiai csatározásoknak teret adnak, akkor „a nyolc százalékból csak négy százalék marad”.

 

Gyimesi a viszontválaszban annyit mondott, majd a választók eldöntik, hogy előny vagy hátrány-e a párt ideológiai sokszínűsége, majd odaszúrta, örül neki, hogy Forró lényegében kimondta, hogy a Szövetség-Aliancia egy új vegyespárt.

 

Kormányválság, Sulík

 

A kormányválság kapcsán Gyimesi emlékeztetett, hogy az SaS már a koalíció megalakulásakor kormányellenes propagandát folytatott, példaként említette, hogy a legelső ilyen jellegű nyílt lépésére akkor került sor, mikor a koronavírus elleni intézkedések miatt 2020-ban dugó alakult ki a D2-es autópályán, és Richard Sulík, a liberálisok pártelnöke az OĽANO-s belügyminisztert ostorozta a „hülye” intézkedések miatt. Később Sulík részt vett és kormányellenes tüntetésen is.

 

A képviselő elmondta, hogy Sulík folyamatosan akadályozta a fontos intézkedéseket, amelyeket pedig megszavazott, azokat szinte azonnal bírálni kezdte a tévékamerák előtt, mintha semmi köze sem lenne hozzá.

 

„Vétóznak mindent, ami pozitívan hatna a költségvetésre és a polgárok életére. Ők akarják eljátszani az ész hangját. Richard Sulík pénzügyminiszter szeretett volna lenni a hat százalékával, és sosem törődött bele, hogy Igor Matovič nyerte a választásokat”

 

mondta. Végül a saját véleményeként határozottan kijelentette, hogy

 

nagyon szeretné, ha szeptember 1-jén az SaS kilépne a kormányból, és kisebbségi kormányzás jönne. Szerinte még ez is kevesebb cirkusszal működne, mint a jelenlegi négypárti koalíció az SaS-szel. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy ez attól is függ, hogy az OĽANO liberális szárnya ezt el tudja-e fogadni. Azt is elismerte, hogy egy kisebbségi kormány nem feltétlenül bír ki két évet.

 

Forró szerint a kormány az emberek problémái helyett megint „önmagát oldja”, és az egész helyzetre rányomta bélyegét az ideológiai háború. Nehezményezte, hogy a kormány részéről túl sok teret kap a „politikai marketing”, a nagyszabású bejelentések.

 

Körkép.sk

 

Szerinte a kormány elveszítette a kapcsolatot a választókkal, az emberek megoldásokat akarnak, nem belső konfliktusokat és harcokat – szögezte le.

 

Gyimesi a viszontválaszban arról beszélt, hogy a kormány különböző intézkedések keretében több mint 8 milliárd eurót juttatott az embereknek, a kisvállalkozásoknak, ráadásul a munkanélküliség ma az országban a 2019-es szinten áll – annak ellenére, hogy a jelenlegi kormánynak válságok sorát kellett kezelnie, Covidtól a háborúig.

 

Családtámogatás, önkormányzatok

 

Gyimesi szerint a „gyerekeink és családok minden pénzt megérnek. Kiemelte, hogy a liberális politikusok és az ellenzék azért nem támogatja a csomagot, mert számukra a „család nem fontos“.

 

„Ezért is kérdeztem, hogy a Szövetség ideológiailag hol áll, mert egy régi MKP soha az életben nem kritizálná azt, hogy pénzt juttatunk a gyerekeknek. Nézzük meg az Orbán-kormányt, náluk ez elsőszámú prioritás“

 

Gyimesi tagadta, hogy az önkormányzatoktól elveszik a bevételeiket a csomag miatt.

 

„2022-ben az önkormányzatok számoltak 3,44 milliárd euró bevétellel, ez most 3,59 milliárd euró lesz. 2023-ban 3,6 milliárd euróval, fognak kapni 3,76 milliárd eurót. Tehát sokkal többet fognak kapni, mint ahogy eltervezték“

 

érvelt a képviselő.

 

Körkép.sk

 

Forró Krisztián azzal érvelt, hogy a családtámogatás jó dolog, és hangsúlyozta, hogy a „Szövetség a családok pártján áll“.

 

„Amit mi kritizáltunk, az az, hogy ennek a törvénynek köszönhetően az önkormányzatoktól a kormány elveszi a pénzt. Itt és most hangsúlyozom, hogy a családokat segíteni kell, de vigyázni kell arra, hogy hogyan segítjük őket, nehogy az történjen, hogy az egyik kezünkkel adunk, a másikkal meg elveszünk“

 

fogalmazott Forró, hozzátéve, hogy ha az említett összegekből levesszük a jelenlegi 12 százalékos inflációt (épp a vita napján érkeztek a friss adatok, amelyek szerint Szlovákiában 13,4 százalékra nőtt az infláció – a szerk.), akkor az önkormánzati bevételek reálértéken messze a jelzett szint alá kerülnek, másrészt, a települések kiadásai is meredek emelkedésbe kezdtek (főleg az energiaárak robbanása miat).

 

„Amikor arról van szó, hogy segítsük a családokat, akkor egyetértünk, de azt tegyük úgy, hogy közben ne bénítsuk meg az önkormányzatokat, ne lehetetlenítsük el az önkormányzatokat, mert akkor könnyen előfordulhat, hogy ők nem tudják majd támogatni a családokat. Például drágább lesz az étkeztetés“

 

mondta.

 

Hol volt Gyimesi Sulík visszahívásakor?

 

Forró felrótta Gyimesinek, hogy dilettáns lusta embernek nevezte Sulíkot, de mégsem vett részt a visszahívásán. Gyimesi erre reagálva elárulta, hogy kórházban volt egészségügyi problémák miatt.

 

Körkép.sk

 

Orosz-ukrán háború

 

 

Az orosz-ukrán háború kapcsán Forró Krisztián kiemelte, szerinte azzal, hogy fegyvereket küldünk Ukrajnának, nem segítünk Ukrajnának, csak elhúzódik a háború és több ember életét fogja követelni. Elismerte ugyanakkor, hogy a Szövetség-Aliancián belül vannak más vélemények. Hangsúlyozta, abban egyformán gondolkodnak Gyimesivel, hogy ebben a kérdésben sem értenek egyet Ivan Korčok (SaS) külügyminiszterrel, de bírálta Gyimesit, amiért például a „háborús uszításból” szintén részt vállaló Jaroslav Naď védelmi minisztert nem kritizálja olyan behemendiával – Naď ugyanis az OĽANO jelöltje, ráadásul Naď miniszteri kinevezése útján kapott helyet a parlamentben Gyimesi.

 

Gyimesi elmondta, hogy az első komoly véleménykülönbséget közte és pártja között épp az orosz-ukrán háború hozta meg. Kijelentette, nem háború párti, hanem békepárti, bírálta az uniós szankciókat, mert azokat kontraproduktívnak tartja, mivel Európa a legnagyobb vesztese az intézkedéseknek. Hozzátette, nem csak Korčokot kritizálja, hanem például elégedetlen a miniszterelnök (Eduard Heger) és az államfő (Zuzana Čaputová), de Naď hozzáállásával is. Nyomatékosította ugyanakkor, hogy az ország külpolitikájáért a külügyminisztérium a felelős, és utána a kormányfő.

 

„A két szemben álló ország nem képes béketárgyalások útján véget vetni a háborúnak. Ezért szerintem egy olyan békeszövetség lehet a megoldást, ahol egyébként én Orbán Viktornak is látom a helyét, vagy egy Donald Trumpnak, esetleg Erdogan török államfőnek. Ők lehetnek a garancia arra, hogy béke legyen, mert ha nem lesz béke, mi fizetjük majd meg az árát”

 

fogalmazott.

 

Körkép.sk

 

Felvidéki magyar politikai jövőkép

 

Forró Krisztián ismét kihangsúlyozta, hogy sikernek tartja a három párt egyesülését a Szövetség-Alianciában. Elismerte ugyanakkor, hogy ez a folyamat nem indult el könnyen, és arra sem számított, hogy ilyen sokáig fog tartani. Azt állítja, hogy a párt májusi országos tanácsi ülésén sikerült elsimítani a még meglévő gyújtópontokat, és azóta nincsenek üzengetések és konstruktív mederben folyik tovább a munka.

 

„Látjuk azt, hogy helyi szinten is létrejönnek a Szövetség szervezetei, járások és megyék is vannak, ahol megegyezés született. Itt szeretném megemlíteni Nyitra megyét, ahol már van szövetséges megyeelnök-jelöltünk Csenger Tibor személyében”

 

mondta Forró, hozzátéve, hogy a sok szlovák induló miatt van rá esély, hogy az elosztódó szlovák szavazatok miatt végül a magyar jelölt jön ki győztesen a versenyből. Szerinte ez történelmi siker lenne.

 

„Hasonló lehet a helyzet Nagyszombat megyében, jövő héten esedékes Dunaszerdahelyen egy járási konferencia, ami után szintén szövetséges megyeelnök-jelöltünk lesz Nagyszombat megyében”

 

fogalmazott, kiemelve, hogy az egykörös választás miatt van esély akár a győzelemre is. Ott ahol nem elég erős a Szövetség-Aliancia és nem tud saját jelöltet állítani, koalícióban indul – Forró szerint ez a párt koalíciós potenciálját erősíti.

 

„Egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan szereplünk [az őszi választáson], és a közösségünk számára sem mindegy. A Szövetség jelenleg a harmadik legerősebb párt Szlovákiában a polgármesterek, képviselők és megyei képviselők számát tekintve”

 

mondta, annak fontosságát hangsúlyozva, hogy „ezeket a bástyákat megtartsuk regionális szinten”.

 

Gyimesi reakciójában elmondta, a helyhatósági választások sosem a pártokról szólnak, szerinte a regnáló polgármesterek meg fogják tartani a pozícióikat. Veszélyt (magyar és Szövetség szempontból) abban lát, ha esetleg a megyeivel összevont választások miatt nagyobb mértékben nő majd a szlovák részvételi hajlandóság, mint a magyar.

 

Körkép.sk

 

Merre tovább a következő parlamenti választáson?

 

Arra a kérdésre, hogy a két vitapartner el tudja-e képzelni azt, hogy egy választási listán szerepeljen, Forró emlékeztetett, hogy Gyimesi egy évvel ezelőtt ugyanúgy ott Gombaszögön arról beszélt, hogy ő az OĽANO-ban látja politikai jövőjét.

 

„Én nem tudok róla, hogy azóta ez megváltozott volna. Jelen pillanatban ezzel a kérdéssel mi nem foglalkozunk”

 

mondta.

 

Gyimesi röviden kifejtette, hogy a választásokon nem csak közte és a Szövetség között oszlanak meg a magyarok szavazatai, mert sokan szlovák pártokra is szavaznak. Végül azonban a Gyimesi-Szövetség verseny felvetődése kapcsán röviden kijelentette:

 

„Igen jó lenne, ha a felvidéki magyar embereknek nem kellene ilyen dilemma elé kerülniük”

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.