Nyitókép forrása: SITA/Jana Birošová

 

A politikusok nyilatkozatainak intenzitásából szinte már úgy tűnhet, hogy a szombati szivárványos felvonulással elkezdődött a választási kampány is. Az LMBTQ jogok felkarolásába most az SaS is teljes erővel beleállt, és a parlamenten kívüli politikusok között is szerzett néhány szövetségest – például a Most-Híd Platform elnökét. A konzervatív oldalon a sajtó leginkább Gyimesi Györgyöt, az OĽANO parlamenti képviselőjét idézi, de más képviselők is élesen bíráltak a liberális pártot. Hogy miért?

 

Miközben a parlament hamarosan tárgyalni fogja a Gyimesi-Taraba-féle törvényt, amely megtiltaná a szivárványos zászlók kifüggesztését középületekre, az SaS minden lehetőséget megragad, hogy ennek épp az ellenkezőjét tegye.

 

A gazdasági minisztérium pozsonyi székhelye előtt a három zászlórúd egyikén szivárványos zászló lobogott szombaton.

 

 hirdetes_300x300  
Forrás: Pluska.sk

 

A felvonulás nagyszínpadán pedig Mária Kolíková SaS-es igazságügyi miniszter mondott beszédet.

 

„Ugyan ki más lehetne az, aki felszólal azoknak az embereknek a találkozóján, akik felé a társadalomnak adóssága van jogaik elismerése terén, mint az igazságügyi miniszter? Az LGBTI személy olyan kisebbség, amelyet a többségnek teljesen el kell ismernie és meg kell neki adnia az őt megillető jogokat. Ez sajnos még nem történt meg. Én mindent megteszek, hogy ezt az adósságot rendezzem”

 

mondta Kolíková.

 

Jana Bittó Cigániková, a párt alelnöke és a parlament egészségügyi bizottságának elnöke pedig azt közölte:

 

„Ha elismernénk az LGBTI közösség jogait, Szlovákiában mindenki jobban élhetne”

 

fogalmazott (bár nehéz megtalálni a mondat két része közti összefüggést…).

 

Branislav Gröhling SaS-es oktatási miniszter pedig a Facebookon írt arról, hogy „szép lenne”, ha a parlamenti képviselők a szivárványos zászlók betiltása és a nők jogtiprása helyett az emberek életét megkönnyítő törvényeken dolgoznának.

 

Mivel Gröhling a nők jogait is kiemelte, kijelentése kapcsán érdemes megemlíteni két kapcsolódó hírt. Az egyik Norvégiából érkezett: egy feminista aktivistát börtön fenyeget, amiért azt merte mondani, hogy a férfiak nem lehetnek anyák. A másik pedig arról szól, hogy egy transzneműt a női börtönből a férfi börtönbe kellett áthelyezni, mert két női rabtáráság is teherbe ejtette

 

Az SaS legismertebb politikusai kétségkívül hangerőben és a kapott reflektorfényben is messze lepipálták a Progresívne Slovensko-t és annak elnökét, Michal Šiemačkát is.

 

A konzervatív (vagy annak látszani akaró) pártok képviselői leginkább azt bírálták, hogy az SaS középületekre helyezett ki szivárványos zászlót. Ezzek kapcsolatban Milan Kuriak OĽANO-s képviselő is élesen bírálta Richard Sulík gazdasági minisztert.

 

„A gazdasági minisztérium épülete középület. Hogyan lehetséges, hogy Sulík minisztr megengedte magának, hogy szivárványos zászlót vonjon fel, amivel nyilvánosan egy középület segítségével prezentálta és támogatta az LGBTIQ ideológiát…? Ezzel csak megosztjuk a társadalmat és diszkrimináljuk azokat, akiknek más véleménye és értékrendje van”

 

írta a Facebookon még pénteken.

 

Gyimesi a Pluska szlovák hírportálnak nyilatkozva azt mondta:

 

„Totális agyrém, amit a gazdasági miniszter csinál. Csak egy tudatlan, zavarodott ember emelheti egy szintre egy ideológiai szervezet zászlóját Szlovákia zászlajával”

 

közölte Gyimesi. Kolíková szereplése kapcsán pedig megjegyezte:

 

„Nem lepődtem meg, hogy felszólalt az eseményen. Ezeket az LGBTI szervezeteket már hosszú ideje anyagilag is támogatja. Feltételezem, hogy szeptemberi lemondása előtt még kihasználta az alkalmat, hogy a nyilvánosság előtt szerepelhessen”

 

mondta Gyimesi. Az SaS továbbra is kiáll korábbi ultimátuma mellett, miszerint szeptember 1-jével mindegyik miniszterük lemond, amivel definitíve kilépnének a kormányból (a koalíciós szerződést már felmondták).

 

A végére érdemes még kiemelni, hogy míg a Szövetség-Aliancia nagyobbik fele Tusványossal volt elfoglalva, és érdemben nem nyilatkozott a pozsonyi szivárványos felvonulásról, addig a Most-Híd Platform elnöke, Rigó Konrád Facebook-posztjában azt írta:

 

„A szivárvány a remény jelképe. A menet is a reményről szól. Annak a reményéről, hogy majd Szlovákiában sem mérjük kettős mércével az emberi jogokat. Ezt remélem én is, na meg azt, hogy többre is képesek vagyunk, mint a zászlók betiltására”

 

írta Rigó…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!