Nyitókép forrás: SITA/Branislav Bibel

 

„Nagy kár lenne, ha a második jobboldali kormány is megbukna. Az emberek tőlünk, politikusoktól nem kérnek túl sokat – békét, munkát, fair hozzállást és önreflexiót” – írta a Facebookon Juraj Šeliga, a Za ľudí alelnöke, aki viszonylag régóta nem nyilatkozott a kormányválság kapcsán. Állítása szerint azért, mert „zárt ajtók mögötti megállapodásokon” dolgozott.

 

A Za ľudí pártelnökéhez, Veronika Remišovához hasonlóan a négyes koalíció mellett érvelt – annak ellenére, hogy egyébként egyre kisebb az esélye egy ilyen megállapodásnak.

 

„Sajnos, helyenként a kollégák kijelentésében továbbra is erős szavak és indulatok dominálnak az észszerűség helyett. Ráadásul mintha az események a Radičová-kormány felfoghatatlan bukásához hasonlítanának”

 

írta, hozzátéve, az akkori jobboldali kormány 2011-es bukását követően 8 évnyi smeres kormányzás következett.

 hirdetes_300x300  

 

„Ezért az észszerű döntés Szlovákia számára a megállapodás. Négy koalíciós párt megállapodása. Semmilyen normális Európa-párti, demokratikus kormány nem függhet olyan emberektől, akik fenyegetnek, gyerekeket vonnak be a politikai csatákba, kétségbe vonják külpolitikai irányultságunkat, konspirálnak az ukrajnai háborúval, a COVID-dal vagy EU-tagságunkkal”

 

írta.

 

Alig pár nappal ezelőtt Richard Sulík SaS-es pártelnök nyomatékosította pátja korábbi ultimátumát, miszerint szeptember 1-jével miniszterei elhagyják a kormányt, amennyiben nem születik olyan egyezség, aminek elengedhetetlen része, hogy Igor Matovič pénzügyminiszter, OĽANO-s pártelnök semmilyen módon nem vesz részt a kormányban. Az SaS a koalíciós szerződést már felmondta.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.