Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

A Főügyészség augusztus 5-én bejelentette, hogy nem kezdeményezi a Kotleba-féle ĽSNS párt feloszlatását. A tömör indoklás szerint Maroš Žilinka hivatala arra a következtetésre jutott, hogy az ĽSNS-nek „nincs valódi potenciálja” és lehetősége demokráciát aláásó politikai változásokat kieszközölni. Magyarul: nincs demokratikus berendezkedést fenyegető kockázat. Az ügy kezd politikai vitatémává válni, Mária Kolíková (SaS) liberális igazságügyi miniszter szerint ugyanis „érthetetlen” az ügyészség érvelése.

 

A Főügyészség vonatkozó zárójelentéséből többek között az derül ki, hogy a feloszlatás indokoltságának kiértékelésénél figyelembe vették a párt nagyságát, a megosztottságát (az ĽSNS nemrég kettészakadt, és ami mára maradt belőle, az a felméréseken rendszerint 3 százalék alatt teljesíti), koalíciós potenciálját, parlamenti képviselői számát.

 

Mária Kolíková azonban a Facebookon közzétett bejegyzése szerint nem elégedett a végeredménnyel.

 

 hirdetes_300x300  

„Jó lenne, ha a Főügyészség az egész értékelést közzétenné, beleértve azt is, milyen indokok alapján állt el az ĽSNS feloszlatására vonatkozó beadványtól. Csak hogy mindannyian jól értsük, miért döntött így a főügyész. Az általánosítás, amit a Főügyészség közölt, anélkül, hogy ismernénk a teljes értékelést, ilyen szempontból érthetetlen”

 

fogalmazott, hozzátéve, hogy a Főügyészség általános érvei alapján a feloszlatást is könnyen meg lehetett volna indokolni.

 

A Főügyészség hivatalos reakciója szerint ezzel nem ért egyet.

 

„A Főügyészség világos és érthető formában közölte az ĽSNS nevű párt feloszlatására vonatkozó beadvány elutasításának indokait. Nincs szükség ezek kiegészítésére”

 

fogalmazott Dalibor Skladan szóvivő.

 

„A belső dokumentumok és állásfoglalások, amelyek a főügyész döntéseit megalapozták, nem nyilvánosak”

 

magyarázta, hozzátéve, hogy a főügyész nem engedi, hogy politikai érdekek mentén befolyásolják döntéseit, és a sajtó nyomásának is ellenáll. 

 

Körkép.sk, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!