Ferenc
  • HUF: 418.67
  • USD: 0.98
  • 8 °C
  • 20 °C

Hirdetés (X)

politika

Kremský az OĽANO-ból: Az oligarchák már keményen dolgoznak egy HLAS-SaS-PS koalíción

A politikus a Denník N két kommentátorának sokat sejtető kijelentéseire reagált

Nyitókép forrása: SITA/Martin Medňanský

 

Az oligarchák már nagyban dolgoznak azon, hogy előkészítsék a terepet egy olyan formációnak, amelyben egy koalíciós, egy ellenzéki és egy parlamenten kívüli párt szerepel – véli Peter Kremský, a parlament gazdasági bizottságának elnöke, OĽANO-s parlamenti képviselő.

 

Kremský terjedelmes bejegyzésben fejtegette, hogy az oligarchák már egy HLAS-SaS-PS koalíció létrehozásán fáradoznak, és ennek bizonyítékait az “élet maga hozta felszínre” az elmúlt néhány hónapban.

 

Kremský szerint nem lehet véletlen, hogy nemrég elkezdődött Peter Pellegrini volt smeres kormányfő és jelenlegi pártja a HLAS mosdatása, illetve hogy az SaS “mindenáron szét akarja verni a kormányt”, amivel előrehozott választások felé taszítja az országot.

 

“De mondjuk ki nyíltan, Peter Pellegrinit és az ő smerohlasos pártocskáját a maffia mocskától egy kiló Savo sem lenne képes megtisztítani. A bandita bandita marad, a tolvaj pedig tolvaj, hiába vált nevet, borotválkozik meg, használ illatszereket, hogy vonzónak tűnjük. Csak egy céljuk van: hatalmat, befolyást és pénzt szerezni. Amint megszerezték, amit akartak, ugyanúgy viselkednek majd, mint annakelőtte: hazudnak, lopnak, zsarolnak, talán gyilkolnak is”

 

írta Kremský a Facebookon.

 

A politikus egyébként arra reagált bejegyzésével, hogy a balliberális Denník N két kommentátora, Konštantin Čikovský és Juraj Javorský azt állítják, hogy Pellegrini Juraj Droba (SaS-es Pozsony megyei megyefőnök) támogatásával lehetőséget próbál majd kialakítani “egy politikai paletta demokratikusabb pártjával” való kormányzás számára. Mindezt az októberi megyei választások apropóján.

 

Konzervatív körökben már a tavalyi kormányválság idején sejthető volt, hogy a liberálisok parlamenten belül és kívül a HLAS hátán akarnak kormánypozícióba kerülni. Idén pedig többször is kérdezték az SaS-t, hogy előrehozott választások esetén hajlandó lenne-e együttműködni a HLAS-szal, és nem mondtak nemet.

 

Bár a PS jelenlegi elnöke, Michal Šimečka korábban kizárta a HLAS-szal való együttműködést, ez még azelőtt volt, hogy megválasztották volna a párt elnökének. Egyébként pedig maga Šimečka a smeres Boris Zala EP-képviselő asszisztenseként kezdte pályafutását, újságíró apja pedig már a tavaly márciusi kormányválság idején a Denník N podcastjében arról beszélt, hogy a HLAS kormányra kerülése nem jelentené automatikusan a maffiakormány visszatérést, ha olyan pártokkal lenne koalícióban, mint a PS vagy az SaS.

 

Az is tény, hogy a felmérések szerint van reális esélye egy HLAS-SaS-PS kormánynak. A felmérések szerint nagy valószínűséggel még meg is szerezhetné a parlamenti többséget ez a formáció, ám homok került a gépezetbe.

 

Az SaS olyan keményen támadta saját kormányát, hogy nemcsak saját preferenciáit hizlalta fel, de a Smerét is, így a HLAS pozíciója megingott. A liberálisoknak így sikerült abba a lehetetlen helyzetbe manőverezniük magukat, hogy saját kormányuk megingatásával a Smert  is megerősítették, ezért ma nagyobb esély van egy HLAS-Smer koprodukcióra, mint egy balliberális hármas koalícióra.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket