Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

A kormánypártok és az SaS szombati találkozója is eredménytelenül zárult, így még mindig tart a kormányválság. Az SaS ultimátumának lejártáig még van másfél hét, így egy találkozó még belefér. Ennek megfelelően a négy párt képviselői jövő pénteken találkoznak újra, bár szinte senki sem számít áttörésre. Az SaS ugyanis köti az ebet a karóhoz: kompromisszumot emleget, de nem hajlandó engedni korábbi követéseiből. Pedig Eduard Heger (OĽANO) kormányfő öt pontból álló javaslatcsomaggal rukkolt elő a koalíció „működésének megóvása érdekében”.

 

Heger szerint egyetlen megoldása van a válságnak, mégpedig ha az SaS enged az ultimátumból, mert csak akkor lehet kompromisszumra jutni, ha van hozzá mozgástere a tárgyalásoknak.

 

Heger emlékeztetett, hogy az SaS két fő okra hivatkozva akarja megbuktatni a kormányt: az egyik, hogy Igor Matovič pénzügyminiszter tönkreteszi az államháztartást, a másik a családtámogatási csomag kapcsán megtört elnöki vétó.

 

 hirdetes_810x300  

Majd kihangsúlyozta, hogy egyik ok sem lehet valódi, mert a legutóbbi gazdasági mutatók szerint az államháztartás annak ellenére is viszonylag jó kondícióban van, hogy koronavírusjárványok után vagyunk, illetve energiaválság van kibontakozóban. A másik okot pedig azért nem tartotta hitelesnek,  mert az SaS nem vétózta meg a családtámogatási csomagot, sőt, kijelentette, hogy az OĽANO szavazhat az ellenzékkel, az SaS ezt nem tekinti majd a koalíciós szerződés megszegésének.

 

Heger szerint az SaS nem jelezte előre, hogy ha átmegy a törvény, ki akar majd lépni a kormányból.

 

Az általa SaS-nek bemutatott öt ajánlat/javaslat a következő tételekből állt:

 

  • a gazdasági és pénzügyminisztérium államtitkárainak kicserélése,
  • a koalíciós tanácsokon nem venne részt sem Igor Matovič sem Richard Sulík,
  • létrehoznának egy döntőbizottságot pártonként három delegálttal (tehát 12 fővel), amely 30 napon elbírálná a koalíción belüli konfliktusokat, és amelyben döntetlen szavazásnál az SaS szavazata lenne a döntő,
  • szankciókat foglalnának bele a koalíciós szerződésbe a koalíciós partnerek egymással szembeni verbális támadásainak büntetéseként. A szankció egyik lehetsége módja az lehetne, hogy a vétkes koalíciós partner elveszíti egyik parlamenti bizottsági elnöki posztját;
  • Heger különösebb konkretizálás nélkül ötödik javaslatként felajánlotta a minisztériumok újraelosztását, és az energiaválsággal kapcsolatos intézkedések konkrét tervezetének kidolgozását.

 

„Ki kell jelentenem, hogy mind a három koalíciós párt, az OĽANO, a Za ľudí és a Sme rodina egyetértett abban, hogy az egyetlen lehetséges forgatókönyv, amely véget vethet ennek a koalíciós válságnak az az, ha az SaS feladja az ultimátumát, és új feltételek mentén megállapodik a koalíciós együttműködésről”

 

fogalmazott Heger.

 

Matovič nem távozik

 

Igor Matovič annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az SaS kiengesztelhetetlen makacsságát személyes ellenérzések táplálják.

 

„Az az érzésem, hogy Sulík erőteljes utálattal viseltetik”

 

mondta, hozzátéve, hogy az SaS elnöke elhatározta egy újabb korrupcióellenes kormány megbuktatását, és ugyanazokat a trükköket látja ma is Sulíktól, mint Iveta Radičová kormányának megbuktatása idején.

 

Felszólította Sulíkot, hogy tartsa magát tavaly márciusi ígéretéhez, mikor kijelentette, hogy folytatódhat a négyeskoalíció kormányzása, ha Igor Matovič nem lesz kormányfő.

 

A pénzügyminiszter kijelentette, nincs rá oka, hogy távozzon a miniszteri posztról egy olyan nehéz időszakban, mint a mostani.

 

Jan Budaj környezetvédelmi miniszter azt hangsúlyozta, hogy a Heger által bemutatott öt javaslat jelentős előnyt biztosít egy kisebb koalíciós pártnak a nagyobbikkal szemben.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.