Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter, a legnagyobb kormánypárt elnöke hétfőről keddre virradó éjjel közölt Facebook-posztjában jelezte, hogy szeretné, ha az SaS által jelölt Ivan Korčok külügyminiszter maradna a kormányban.

 

Matovič Milan Kňanžko Aktiualty.sk-n megjelent kommentárjára reagált. Abban Kňažko arról értekezett, a szlovák „külpolitika megvalósításában folyamatosságra van szükség” és az „nem függhet a választási eredményektől, a pártok közötti nézeteltérésekről”. Méltatja Korčokot, majd kiemelni:

 

„Szövetségeseinkkel szemben is korrekt lenne, ha posztján maradna a kormány összetételének megváltozása után is”

 

fogalmazott.

 hirdetes_300x300  

 

Matovič úgy tűnik vevő az ötletre, Facebook-bejegyzésében ugyanis kiemelte, hogy Sulíkkal ellentétben Korčokkal sosem volt konfliktusa.

 

„A néhány, tavaly és idén elhangzott kormánybuktatásról szóló kemény megjegyzésen könnyen túlteszem magam. Rišo, rajtad a sor”

 

írta Matovič, amivel mintha azt üzente volna Sulíknak, hogy segítse meggyőzni Korčokot.

 

Az SaS ultimátuma szerdán lejár, és ha semmi sem változik, akkor a liberálisok négy minisztere, köztük a külügyminiszter is, benyújtja lemondását, a kormány pedig ténylegesen szétesik.

 

Egyesek még mindig nem tartják kizártnak, hogy Matovič végül enged az SaS-nek, és az utolsó pillanatban elfogadja azt az ajánlatot, hogy ő is és Richard Sulík is távozik a kormányból.

 

A külügyminiszteri poszt kapcsán több név is felmerült, köztük Veronika Remišová, a Za ľudí elnöke, valamint Miroslav Wlachovský neve is (ez utóbbi az atlantista GLOBSEC-hez is kötődik).

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.