Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

A gazdasági minisztérium a kormány elé terjeszti azt az intézkedéscsomagot, amely „megoldás kínál” az energiaárak kezelésére. Három kategóriába osztható a csomag, egy része a háztartásokat érinti, a második az ipart, a harmadik általános rendelkezéseket tartalmaz – jelentette be Karol Galek, a gazdasági minisztérium SaS-es államtitkára.

 

Galek szerint a pénzügyminisztérium kivételével minden minisztérium részt vett azon a találkozón, ahol az egyes intézkedések gyakorlatba ültetéséről egyeztettek.

 

A csomag alapvetően kompenzációkat tartalmaz, de elvileg része egy törvényjavaslat is, amely lehetővé tenné az energiaárak befagyasztását, feltéve, hogy energiaellátási vészhelyzet áll elő.

 

 hirdetes_810x300  

A két nappal ezelőtti sajtótájékoztatóján Galek arról beszélt, hogy a 2020-as évi fogyasztás 85%-át az olcsóbb 61 euró/megawattórás áron kínálják a háztartásoknak. Ma azt is elárulta, hogy átlagban 10-20 százalékos áremelkedésre kell számítania a jövő évi lakossági villanyáramár tekintetében, „de mivel a piaco 15-szörös az áremelkedés, ezért még így is jól járnak a háztartások”.

 

Milan Krajniak elég kritikusan nyilatkozott az SaS intézkedéscsomagjáról. Szerinte a kompenzációs rendszer kevés, és konkrét árbefagyasztásra van szükség. Sőt, kiemelte, hogy a 61 eurós megawattóránkénti ár nem a végleges összeg, amit ki kell fizetni, hiszen ott még vannak különböző díjak, amelyek a fogyasztókat terhelik.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!