Nyitókép forrása: SITA/Andrea Mezeiová

 

Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter a pénteki kormányülés előtt burkoltan kritizálta az SaS-t. Kijelentette, hogy ma már nem az SaS döntése a lényeges, hanem végre ki kell dolgozni, hogy milyen intézkedésekkel védik meg a háztartásokat az energiaárak elszabadulásától.

 

Mint mondta, tarthatatlan az a helyzet, hogy

 

Szlovákia 20-40 euróért megtermeli az áramot az országon belül, majd az kikerül a külföldi piacra 60-80 euróért, és onnan megawattóránként 500 euróért vásárolják vissza a szlovákiai cégek és a háztartások.

 

 hirdetes_300x300  

„Ezt kellene kiszámláznunk az embereknek? Hol a különbség? Ott marad a spekulánsok, kereskedők, a bankok és befektetőcsoportok zsebében”

 

mondta.

 

Az SaS által előkészített, Richard Sulík gazdasági miniszter által felvázolt intézkedések kapcsán Krajniak elmondta, hogy azok olyanok, mintha valaki paralent venne be tüdőgyulladásra. Megjegyezte, hogy néhány eurós könnyítés nem menti meg a háztartásokat és a cégeket az energiaválság következményeitől.

 

„[Az intézkedésektől] függ, hogy a háztartások és az egész állam ezt a telet túléli-e, hogy megmarad-e a gazdasági versenyképessége, és hogy lesz-e áram, gáz és fűtés a háztartások számára. (…) Ez a legfontosabb, amit most meg kell oldani, és sajnálatos, hogy egyes miniszterkollégák politikacsinálással vannak elfoglalva”

 

fogalmazott.

 

Újságírói kérdésre hozzátette, hogy politikai szempontból a Sme rodinának mindegy, ki kerül majd a gazdasági minisztérium élére.

 

„A lényeg, hogy képes legyen megtenni azt, ami elkerülhetetlen: a lakossági, a vállalati és állami szektorra vonatkozó energiaárak befagyasztását. Egyes kollégák ahhoz hasonlítják a dolgot, mintha egy 50 méteres cunami közeledne felénk, és mi arról vitázunk, kinek jobb az esőkabátja”

 

fogalmazott.

 

Elmondta, hogy a munkaügyi minisztérium augusztus elejétől vizsgálja, hogy az éppen aktuális energiaárak milyen hatással lesznek a háztartásokra és a munkáltatókra.

 

„Már két héttel ezelőtt világossá vált, (…) hogy a helyzet annyira súlyos, hogy be kell fagyasztanunk az árakat, hogy az emberek, a cégek, a közszféra, a szociális intézmények legalább egy évre előre tudják, mire számítsanak”

 

mondta. Hozzátette, hogy ezt legkésőbb szeptember 8-ig meg kell oldani, mert 9-én már kezdődik az uniós energiaminiszterek rendkívüli ülése (nyilván arra célzott, hogy saját javaslattal kellene érkezni a csúcsra Szlovákiának, ami viszont a liberális miniszterekre nem jellemző – a szerk.).

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 13 olvasónak tetszik ez a cikk.