Nyitókép forrása: SITA/Martin Medňanský

 

Az SaS miniszterei épp most nyújtják be lemondásukat, kezdődik a kisebbségi kormányzás – jelentette ki a kormány hétfői ülése után Eduard Heger (OĽANO) kormányfő, miközben a szlovák sajtóban már megjelentek az első fotók arról, hogy Branislav Gröhling SaS-es oktatási miniszter leadta lemondónyilatkozatát az elnöki palota iktatójában.

 

A kormányválságot kieszközlő Richard Sulík már a múlt héten megtette ezt. A hírek szerint Ivan Korčok külügyminiszter és Mária Kolíková igazságügyi miniszter szintén lemondanak a mai nappal. A dolog szépséghibája, hogy ez egyelőre csak gesztus, mert Zuzana Čaputová államfő már jelezte, hogy csak akkor fogadja el a lemondásukat, ha már ismeri az utódok neveit, maga Sulík pedig hétfőn kifejezte szándékát, hogy azonnal visszatérne a miniszteri székbe, ha Igor Matovič már nem lenne része a kormánynak.

 

Mindenesetre ez utóbbi nyilatkozat azért némiképp egybecseng azzal a korábbi váddal, amit az OĽANO fogalmazott meg. Eszerint az SaS ajánlata, hogy Sulík is távozik Matovičcsal együtt a kormányból, egyszerű blöff volt, mert a liberálisok felé elfogult Zuzana Čaputová államfő azonnal újra kinevezte volna Sulíkot (vagy eleve nem fogadta volna el a lemondását), Matovičot viszont nem.

 

 hirdetes_300x300  
Heger egyelőre nem árulta el a neveket

 

Heger egyelőre nem árulta el a lemondó SaS-es miniszterek helyére jelölt utódokat, mert – mint mondta – a jelölésekről először az államfőt fogja értesíteni.

 

Annyit mondott, hogy szakértő minisztereket akarnak kinevezni a tárcák élére – az SaS négy minisztériumot vezetett: a gazdasági, igazságügyi, oktatási és a külügyminisztériumot.

 

Heger számít az SaS támogatására az Újjáépítési Alap merítésére vonatkozó törvények elfogadása esetében.

 

Az energiárak kapcsán megerősítette az Igor Matovič pénzügyminiszter és Milan Krajniak munkaügyi miniszter által említett számokat, miszerint a Richard Sulík vezette gazdasági minisztérium modellje szerint a jövő évi lakossági gázárak 50 százalékkal, a villanyáram árak 100 százalékkal lennének magasabbak. Most állítólag azon dolgoznak, hogy ezeket az arányokat lefaragják.

 

A miniszterek múlt héten úgy fogalmaztak, hogy még az uniós energiaügyi miniszterek szeptember 9-i ülése előtt érdemi megoldást kell letenniük az asztalra a szlovák árszabályozásról. Ma Karol Galek gazdasági államtitkár (Sulík jobbkeze) és Heger kormányfő is európai szintű megoldásról beszél – vagyis minimum a vállalati szektor szabályozását a kormány nem tudja, vagy nem akarja feljavítani. Az eredeti Sulík-féle javaslattal kapcsolatban Milan Krajnia (Sme rodina) munkaügyi miniszter például azt mondta, hogy „pompás, lesz kompenzáció, egy évvel a válság után, ha lesz még cég, aminek árköltségeit lehet kompenzálni”.

 

Heger szerint a következő hetekben teljesen elő kell készíteni az energiaárak szabályozásának modelljét, hogy a megvalósításához szükséges törvényi hátteret a parlament még az őszi ülésszakban el tudja fogadni.

 

Arra a kérdésre, hogy ki tehető felelőssé azért, hogy szétesik a kormánya, Heger úgy reagált:

 

„Egyáltalán nem kerültünk volna ebbe a helyzetbe, ha az SaS július 6-án nem támaszt ultimátumot”

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!