Nyitókép forrása: Körkép.sk

 

Első ránézésre szép eredményt ért el az Aliancia-Szövetség a Polis ügynökség legutóbbi felmérésén, ami hétfő este jelent meg. A részletes adatok azonban a párt Achilles-sarkára mutatnak rá. Magyarán arra, hogy jelenlegi formájában a párt képtelen megszólítani a nem szavazó, vagy más pártokra szavazó választókat.

 

Mondhatnánk, hogy a Polis felméréseit annak gyanúsan pontatlan, indokolatlanul kiugró eredményei miatt érdemes fokozott fenntartásokkal kezelni. Az elmúlt időszakban a közvélemény-kutató ügynökségek olyan számokat produkáltak, ami miatt lényegében már nem állítható fel köztük megbízhatósági rangsor. Főleg azután, hogy kiderült, az AKO igazgatója például Richard Sulík oldalán aktív részese volt a belső politikai játszmáknak.

 

A Polis legfrissebb felmérése sem tekinthető megbízhatónak, ám a puszta százalékokon túl ezúttal arra is rákérdeztek, hogy mennyien szavaznának második lehetőségként egy-egy pártra – ha nem az első helyen preferált tömörülésre adnák a voksukat. De haladjunk sorjában.

 

 hirdetes_300x300  

A Polis szerint a választásokat már nem a HLAS, hanem a Smer nyerné, az előbbi már csak második. Harmadik helyen továbbra is az SaS van, ám ez várhatóan idővel csökkenni fog az elmúlt két hétben napvilágra került információk alapján (a kormány megbuktatásának körülményei, súlyos mulasztások a lakossági energiaárak kezelésében).

 

 

A Polis nyolcpárti parlamentet jósol, a következő leosztásban:

 

 

Az ügynökség elég borús jövőt vázol fel. A következő variácók lennének ugyanis képesek többséget szerezni a törvényhozásban:

 

  • Smer-HLAS-Republika szélsőséges, baloldali koalíció, 77 mandátum, ingatag többség,
  • Smer-HLAS-Sme rodina baloldali koalíció, 76 mandátum, nagyon ingatag többség,
  • Smer-HLAS-SaS baloldali-liberális koalíció alkotmányos többséget jelentő 92 mandátummal.

 

A fentiekből elég világos, hogy nincs kormányzó  alternatíva a Smer nélkül. A többi ügynökség felmérései alternatívaként elvétve a semmivel sem jobb HLAS-SaS-PS koalíció lehetőségét mutatja, de azt is csak szűk (76-78) mandátumos többséggel.

 

Az Aliancia-Szövetség a Polis szerint szemben a két relevánsabb, tehát az AKO vagy a Focus méréseihez képest nincs olyan messze a parlamenti küszöbtől. Forróék ezúttal 4,5 százalékot kaptak. Tény azonban, hogy voltak már a Polisnál 5 százalék felett is, a trend tehát negatív. De nem ez a legnagyobb gond.

 

Nincs miből erősítenie az Aliancia-Szövetségnek

 

A Polis megkérdezte a választókat arról is, hogy ha nem szavazhatnának kedvenc pártjukra, ki lenne a második számú, akire leadnák a voksukat.

 

A listát megint a Smer vezeti tekintélyes, 23,4 százalékkal. Vagyis ennyi további választót lenne képes elcsábítani más pártoktól. Nyilván a HLAS, a Sme rodina, a Dobrá Voľba és más baloldali-szocialista pártok kárára.

 

A második helyen a progresszív PS áll, 21,3 százalékkal. Szinte biztosan a HLAS, az SaS, a Za ľudí és más, hasonlóan liberálisok kárára.

 

Nincs tartaléka a Szövetségnek

 

Az Aliancia-Szövetség esetében azonban az arány mindössze 0,4 százalék, ami nagyjából annyi, amennyivel megalakulása óta kevesebbet mér neki a Polis. Annak ellenére 0,4 százalék, hogy elvileg a magyar választók egyharmadát vitték el más pártok a 2020-as választásokon. Főleg az OĽANO, annak gyengülésével tehát lenne honnan el- és visszacsábítani szavazatokat.

 

Az Aliancia-Szövetség létrejöttét azzal igazolták a platformok akkori vezetői, hogy ezt akarja a közvélemény (nehezen bizonyítható, és erősen sántító érv). A pártokon, később platformokon belüli különbözőségeket pedig állításuk szerint azért kellett megtartani, mert a „Szövetség egy gyűjtőpárt”, és így lehet minél szélesebb választói réteget megszólítani.

 

Lényegében erre cáfolt rá most a Polis-felmérése, amely azt mutatja, hogy a Szövetség a máshova szavazók megszólításában kudarcot vallott. Nem tud kitörni a parlamenti küszöb alól, nem képes megszólítani sem a nem szavazó magyar választókat, sem a máshova szavazókat. Magyarul: két év vergődés után ugyanott tart a különös pártszövetség, ahol tartott.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.