Nyitókép forrása: facebook.com/Milan Krajniak

 

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, az SaS lényegében adós maradt a háztartások villanyáramárának befagyasztásával. A liberálisok által a múlt héten (csak a kormánykoalíció nyomására) bemutatott modellje jelentős drágulással számol. Az első hírek a villanyáram esetében a költségek megduplázódásáról szóltak, később az SaS ezt próbálta tompítani, és arról beszélt, hogy „0 és 50 százalék közötti drágulás” fordulhat elő. Milan Krajniak (Sme rodina) miniszter kedden hívta a fel a figyelmet, hogy az SaS megint durván csúsztatott.

 

Richard Sulík már csak exminiszterként hétfőn még a kormányhivatalban tartott sajtótájékoztatót, ahol egy papírlapot lobogtatott a sajtónak a jövő évi villanyáram árak alakulásáról. Akkor arról beszélt, hogy azok, akik képesek spórolni (nagyjából a tavalyi vagy tavalyelőtti fogyasztásuk 15 százalékát!), azok „a maihoz nagyon hasonló” árat fognak fizetni jövőre is. Az a bizonyos modell a következő adatokat tartalmazta:

 

Tétel 2022 2023 Változás (euró) Változás (%)
Villanyáram (maga az áru, a diagramm és árrés együtt 79,62 83,83 4,21 5,29%
Disztribúciú, szállítás, áramvesztés 53,15 50,49 -2,66 -5,00%
TSS (tafifa a feszültség állandó szinten tartásáért) 6,3 ? ? -?
TPS (tarifa az üzembentartásáért) 15,9 11,14 -4,76 -29,94%
NJF (Nemzeti Nukleáris Alap díja) 3,27 3,27 0 0,00%
DPH 31,65 29,75 -1,90 -6,01%
Összesen 189,88 178,47 -11,41 -6,01%

 

Sulík listáján egyedül a TSS tarifa nagysága hiányozz. Ha azt feltételeztük volna, hogy marad 6,30 euró, akkor valóban az ideihez hasonló, 190-200 eurós árat fizethettünk volna az áram megawattórájáért. Aztán jött egy tipikus Sulík féle elszólás: „olyan nagyon szélsőségesen nem kellene emelkednie” a villanyáram árának. A feltételes mód pedig nagyon sokaknak megütötte a fülét.

 hirdetes_810x300  

 

Később Sulík jobbkeze, Karol Galek gazdasági államtitkár 0 és 50 százalék közütti áremelkedésről beszélt, de olyan körmondatokban, hogy a valós, gyakorlatban a számláinkon megjelenő számokat lehetetlen volt belőle kifejteni. A dolog tehát gyanús volt, és ma Krajniak leplezte le Sulík újabb hazugságát (vagy tévedését).

 

Krajniak azt írta a facebookon, hogy az erről szóló kormányülése után megkérdezte az SaS vezette gazdasági minisztérium alá tartozó Árszabályozási Hivatal vezetőjét (aki az SaS jelöltje), hogy mennyibe fog kerülni a TSS tarifa, ami idén csak 6,30 euró. A válasz: hatszor ennyibe, vagyis 37,80 euróba.

 

Ezután rákérdezett a Sulík által már konkrétan felírt másik tételre, a disztribúciós tarifára, ami 50,49 euró lenne jövőre a liberálisok szerint. Az ÚRSO vezetője szerint az ő számításai 100 eurót mutatnak, vagyis a sajtónak bemutatott összeg dupláját.

 

Krajniak számítása ezen ponton eltér a miénktől. Ő a Sulík-féle számoka és az ÚRSO számai közti különbséget egyszerűen hozzáadta az eredményhez, és azt kapta, hogy 40 százalékos drágulás a vége a dolognak. Sajnos, a valódi eredmény rosszabb.

 

 

Krajniak ugyanis nem számolt az áfával, ami a magasabb összegek miatt szintén nagyobb, a valós eredmény tehát nem 40 százalékos drágulás, hanem bő 49 százalékos, ami egybecseng Galek hétfőn emlegetett drágulás felső határával.

 

Ez a 49 százalékos drágulás ráadásul csak és kizárólag azoknak lenne érvényes az SaS szándéka szerint, akik 15 százalékkal képesek csökkenteni a fogyasztásukat. Más szavakkal, a szokásos éves fogyasztásunk 85 százalékáig fizetünk "csak" 50 százalékkal többet, és kitudja, mekkora árat szabtak volna meg a maradék 15 százalékra.

 

Persze, az SaS mondhatja azt, hogy jövőre csökkenhet az elektromos áram ára, de erre semmilyen garancia nincs, mert semmilyen törvényt, határozatot, keretmegállapodást nem készítettek elő, ellenben hamarosan átadják az energetikáért is felelős gazdasági minisztériumot - annak minden energiaválsággal kapcsolatos csontvázával együtt.

 

Krajniak a facebookon visszafogottan tette fel a kérdést:

 

"Ezek szerint vagy nem ért hozzá, vagy félrevezet? És Sulík (SaS) vagy Juris (Sulík és az SaS jelöltje)? De ne féljenek, ezt az energetikai káoszt, amit itthagytak maguk után, nem vezetjük be"

 

szögezte le a miniszter.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.