Nyitókép forrása: SITA/Úrad vlády SR

 

Miközben itthon Eduard Heger (OĽANO) kormányfő azzal mentegeti az energiaárak szabályozásával késlekedő kormányt, hogy az év végéig még van idő intézkedni, addig külföldön már a szlovák gazdaság összeomlásáról beszélt. A Financial Times gazdasági lapnak nyilatkozva Heger kijelentette, hogy már csak hetek vannak hátra, hogy megoldást találjanak, és ha Szlovákia nem kap több milliárd eurós támogatást Brüsszeltől, összeomolhat a gazdasága az energiaválság súlya alatt.

 

Az interjúban a szlovák kormányfő arról beszélt, hogy az orosz-ukrán háború miatt elszálló energiaárak „megölik a szlovák gazdaságot”. Szlovákiának több milliárd eurós támogatásra van szüksége, amit ha nem kap meg Brüsszeltől, kénytelen lesz államosítani a Szlovák Villamosműveket (jelenleg annak harmada van birtokában, a fennmaradó részen az olasz ENEL és a cseh PEH osztozik).

 

„A szlovákok 500 euróért vásárolják vissza azt, amit korábban 100 euróért adtak el”

 

magyarázta Heger a lapnak utalva arra, hogy bár Szlovákia önellátó elektromos áramból, a közös uniós energiapiac miatt most a többszöröséért jut csak hozzá saját termelésű villanyáramához. Hozzátette, hogy Szlovákiában nem működne az Európai Bizottság 140 milliárd eurós különadójának bevezetése, ez ugyanis nem javítana a szlovák helyzeten.

 hirdetes_300x300  

 

Heger szerint ha az uniós különadót úgy vezetnék be, hogy azt egyenlő részben osztanák szét a tagállamok között, akkor Szlovákia mintegy 1,5 milliárd euróhoz jutna hozzá. Ezenkívül azonban szüksége van Brüsszel támogatására több mint 5 milliárd eurónyi fel nem használt regionális növekedési forrás biztosításának formájában, hogy legalább részben kompenzálni tudja az ország cégeinek energiaköltségét.

 

„Máskülönben a szlovák vállalkozások bezárnak, és az egész gazdaság összeomolhat”

 

fogalmazott. Kiemelte, ha Brüsszel nem segít,

 

„akkor meg kell őriznünk a [saját termelésű] áramot a saját vállalkozásaink és háztartásaink számára, hogy ne omoljon össze az ország. (…) Nem akarjuk ezt megtenni, de ha nem lesz más választásunk, akkor erre kényszerülünk”

 

jelentette ki. Heger elmondta, hogy a lakosság kiadásainak jelentős részét, több mint 10 százalékát az energiaköltségek teszik ki. Ezenkívül az ország jelentős nehézipari ágazattal rendelkezik, a gyáraknak pedig hamarosan új árakkal új szerződéseket kell aláírniuk a következő 12 hónapra.

 

„Heteink, napjaink vannak csak hátra. (…) A cégeknek meg kell kezdeniük az energiaigényük leszerződését, és ha a kereskedők 500-600 euró/megawattóránkénti áron adnak ajánlatot, akkor azzal kinyírják a gazdaságunkat”

 

emelte ki.

 

Szlovákiában az elmúlt időszakban számos fontos, nemzeti jelentőségű munkáltató jelentett be termelésleállást vagy tömeges elbocsátást, az alumíniumgyártó Slovalcotól a műtrágyagyártó Duslo-ig. Hatalmas a bizonytalanság.

 

Az Ukrajnában zajló háború (és a vele kapcsolatos uniós szankciós politika – a szerk.) súlyos gazdasági nehézségeket okozott az országnak, idén 1,9, jövőre gyengécske 0,7 százalékos gazdasági növekedést jósolnak a szakemberek (Heger interjúja még az NBS sajtótájékoztatója előtt jelent meg, melyen már recessziót is emlegettek – a szerk. mejg.).

 

Recesszióval és 20 százalék feletti inflációval számol jövőre a Szlovák Nemzeti Bank

 

Mindezek ellenére Heger egyértelművé tette, hogy az anyagi nehézségektől függetlenül továbbra is erőteljes szankciókat fog szorgalmazni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.