politika

Heger a Financial Timesnak: Összeomlik a szlovák gazdaság az energiaválság miatt

Ennek ellenére az oroszellenes szankciók erőltetése és az ukrán menekültek befogadása marad a politikai főirány

Nyitókép forrása: SITA/Úrad vlády SR

 

Miközben itthon Eduard Heger (OĽANO) kormányfő azzal mentegeti az energiaárak szabályozásával késlekedő kormányt, hogy az év végéig még van idő intézkedni, addig külföldön már a szlovák gazdaság összeomlásáról beszélt. A Financial Times gazdasági lapnak nyilatkozva Heger kijelentette, hogy már csak hetek vannak hátra, hogy megoldást találjanak, és ha Szlovákia nem kap több milliárd eurós támogatást Brüsszeltől, összeomolhat a gazdasága az energiaválság súlya alatt.

 

Az interjúban a szlovák kormányfő arról beszélt, hogy az orosz-ukrán háború miatt elszálló energiaárak “megölik a szlovák gazdaságot”. Szlovákiának több milliárd eurós támogatásra van szüksége, amit ha nem kap meg Brüsszeltől, kénytelen lesz államosítani a Szlovák Villamosműveket (jelenleg annak harmada van birtokában, a fennmaradó részen az olasz ENEL és a cseh PEH osztozik).

 

“A szlovákok 500 euróért vásárolják vissza azt, amit korábban 100 euróért adtak el”

 

magyarázta Heger a lapnak utalva arra, hogy bár Szlovákia önellátó elektromos áramból, a közös uniós energiapiac miatt most a többszöröséért jut csak hozzá saját termelésű villanyáramához. Hozzátette, hogy Szlovákiában nem működne az Európai Bizottság 140 milliárd eurós különadójának bevezetése, ez ugyanis nem javítana a szlovák helyzeten.

 

Heger szerint ha az uniós különadót úgy vezetnék be, hogy azt egyenlő részben osztanák szét a tagállamok között, akkor Szlovákia mintegy 1,5 milliárd euróhoz jutna hozzá. Ezenkívül azonban szüksége van Brüsszel támogatására több mint 5 milliárd eurónyi fel nem használt regionális növekedési forrás biztosításának formájában, hogy legalább részben kompenzálni tudja az ország cégeinek energiaköltségét.

 

“Máskülönben a szlovák vállalkozások bezárnak, és az egész gazdaság összeomolhat”

 

fogalmazott. Kiemelte, ha Brüsszel nem segít,

 

“akkor meg kell őriznünk a [saját termelésű] áramot a saját vállalkozásaink és háztartásaink számára, hogy ne omoljon össze az ország. (…) Nem akarjuk ezt megtenni, de ha nem lesz más választásunk, akkor erre kényszerülünk”

 

jelentette ki. Heger elmondta, hogy a lakosság kiadásainak jelentős részét, több mint 10 százalékát az energiaköltségek teszik ki. Ezenkívül az ország jelentős nehézipari ágazattal rendelkezik, a gyáraknak pedig hamarosan új árakkal új szerződéseket kell aláírniuk a következő 12 hónapra.

 

“Heteink, napjaink vannak csak hátra. (…) A cégeknek meg kell kezdeniük az energiaigényük leszerződését, és ha a kereskedők 500-600 euró/megawattóránkénti áron adnak ajánlatot, akkor azzal kinyírják a gazdaságunkat”

 

emelte ki.

 

Szlovákiában az elmúlt időszakban számos fontos, nemzeti jelentőségű munkáltató jelentett be termelésleállást vagy tömeges elbocsátást, az alumíniumgyártó Slovalcotól a műtrágyagyártó Duslo-ig. Hatalmas a bizonytalanság.

 

Az Ukrajnában zajló háború (és a vele kapcsolatos uniós szankciós politika – a szerk.) súlyos gazdasági nehézségeket okozott az országnak, idén 1,9, jövőre gyengécske 0,7 százalékos gazdasági növekedést jósolnak a szakemberek (Heger interjúja még az NBS sajtótájékoztatója előtt jelent meg, melyen már recessziót is emlegettek – a szerk. mejg.).

 

Recesszióval és 20 százalék feletti inflációval számol jövőre a Szlovák Nemzeti Bank

 

Mindezek ellenére Heger egyértelművé tette, hogy az anyagi nehézségektől függetlenül továbbra is erőteljes szankciókat fog szorgalmazni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Berlin
2022. Sze. 28. 12:26

"Mindezek ellenére Heger egyértelművé tette, hogy az anyagi nehézségektől függetlenül továbbra is erőteljes szankciókat fog szorgalmazni." Mer' rendkívül okos ember. Ha kicsivel még okosabb lenne, lehetne bakter egy vidéki vasútállomáson, vagy kezelhetne szippantós-autót. Jobban járnánk vele.

Géza
2022. Sze. 28. 12:39

Megbüntetjük őket ha beledöglünk is!

Dodo
2022. Sze. 28. 13:06

elvekrol van szo nem nem tenyekrol ezert fogunk beledogleni.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket