Nyitókép forrása: Facebook.com/KDH

 

Milan Majerský, a parlamenten kívüli Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) elnöke is élesen bírálta a kormányt és Eduard Heger kormányfőt, amiért „kudarcot vallott” Szlovákia érdekeinek érvényesítésében Brüsszellel szemben az energiaválság kapcsán. Majerský szerint azonnal tárgyalásra kell hívni a visegrádi négyek országait és más partnereket a megoldás érdekében.

 

„A mai rendkívüli uniós találkozó eredménye közvetlen következménye a kormány felkészületlenségének és tehetetlenségének. Ahelyett, hogy megoldásokat készített volna elő, heteken keresztül saját magával foglalkozott, ahogy Richard Sulík is ráhagyta a kulcsfontosságú tárgyalásokat egy egyhetes miniszterre (Karel Hirman gazdasági miniszterre – a szerk.)”

 

írta Majerský a Facebookon.

 

„A ma elfogadott megállapodás épp az EU működésének egyik pillérét tagadja meg, mégpedig a szolidaritást – ebben az esetben az EU keleti szárnyának lakossága iránt. Eduard Heger kormányfőnek azonnal fel kell szólítania a V4-ek és más országok vezetőit, hogy térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz”

 

 hirdetes_300x300  

folytatta, hozzátéve, hogy Heger javaslata, hogy az EU nyújtson több milliárdos forrásokat a fel nem használt uniós pénzekből, megkésett, és a mai helyzetben már nem segít.

 

Bár Eduard Heger kormányfő pénteken arról beszélt, hogy Szlovákia „nem szavazta meg” a Brüsszel által javasolt energiaválsággal kapcsolatos intézkedéscsomagot, valójában csak a következő napokban lesz róla tényleges szavazás. Heger kijelentése azt jelenti, hogy Szlovákia nemmel fog szavazni – ettől még az intézkedések átmehetnek, mert minősített többséggel születik majd a határozat, vétóra nincs lehetőség.

 

Az tény, hogy a szlovák kormány, beleértve a hónapokig mellébeszélő SaS-t, súlyosan megkésett az energiaválság kezelésével. Augusztustól azt nyilatkozzák, hogy közös európai intézkedésekre van szükség, és hogy meg kell várni, mit mondanak Brüsszelben. Most kiderült, hogy saját alternatívát nem készítettek elő (az államosítás lehetőségét csak nemrég fogadták el), Brüsszel pedig nem terjeszt elő olyan érdemi javaslatokat, ami Szlovákián segítene. A fő probléma az, hogy Szlovákia azt szeretné, ha a kereskedők extraprofitját is megadóztatnák, nem csak az áramtermelőkét. Erre Brüsszel láthatóan nem hajlandó.

 

 

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.