politika

Nem jött be a nagy visszatérés, az SaS kész tárgyalni az előrehozott választásokról

Sehogy sem ízlik a liberálisoknak az ellenzéki szerep

Nyitókép forrása: SITA/Diana Èernáková

 

Az SaS kedden – kénytelen kelletlen – elismerte, hogy nem sikerült leváltani Igor Matovič pénzügyminisztert, a legerősebb kormánypárt elnökét. Bár az SaS végig azt állította, hogy nem akar előrehozott választásokat, és vissza akar térni a kormányba, most kijelentette, hogy tárgyalásokat kezdeményez a parlamenti pártokkal az előrehozott választások kieszközléséről. Ez annyira nem meglepő – Igor Matovič hónapok óta azzal vádolja az SaS-t, hogy valójában mindvégig ez volt a célja, ezért nem is volt értelme, hogy teljesítse a liberálisok ultimátumát.

 

Richard Sulík, az SaS pártelnöke a sajtótájékoztatón vagy négyszer elismételte, hogy döntésüket azért hozták meg, mert “Matovič hozzá van ragadva a miniszteri székéhez”.

 

Kiemelte, hogy pártja így lemondott a koalícióba való visszatérés szándékáról, és mostantól “rendes és kemény” ellenzéki párt szerepét fogja betölteni.

 

Majd hozzátette:

 

“Készen állunk tárgyalni az előrehozott választásokról”

 

mondta. Azt újságírói kérdésre sem árulta el, hogy hajlandó-e támogatni a Sme rodina javaslatát (második olvasatban), amely alkotmányosan is lehetővé tenné a választási időszak lerövidítését (referendummal is).

 

Arra sem adott választ a sajtónak, hogy Tarabáék (akiket az SaS OĽANO-val együttműködő fasisztáknak nevez) kormány elleni bizalmatlansági indítványát támogatná-e.

 

A helyzet némileg bonyolódhat a parlamentben, csütörtökön lesz majd a Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszter leváltását kezdeményező ülés. Sulík nem adott egyértelmű választ, hogyan szavaz majd az SaS, de kiemelte, hogy “rendes ellenzéki pártként” fognak fellépni. Persze, az SaS kijelentéseit már nem nagyon lehet készpénznek venni (lásd Szlovákia felkészültségét az energiaválságra…).

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Petike
2022. okt. 05. 09:05

az OLANOnak kedvesebb a szélsoséges Taraba féle párt amely támogatja a koalíciot mint az SaS ez világos és egyértelmu

Andras
2022. okt. 05. 13:15

Vagy inkább Soros beszólt suliknak hogy rámenősebben tessék káoszt teremteni.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket