Nyitókép forrása: TA3.com

 

Boris Kollár házelnök szerint pártja, a Sme rodina akkor támogatná az előrehozott választásokat, ha nem sikerülne keresztülvinni a költségvetést. Kollár arra számít, hogy kedden sem sikerült megnyitni a parlament ülését az ellenzék obstrukciója miatt. Kollár jelezte, hogy a költségvetés 1,5 milliárd eurós megemelése kapcsán hajlandó tárgyalni minden ellenzéki képviselővel, még a Smerrel is. A házelnök erről a TA3 A politikában (V politika) című műsorában beszélt, ahol Robert Ficoval vitázhatott.

 

Robert Fico, a Smer elnök szerint a jelenlegi politikai patthelyzet egyetlen valódi megoldása csak az előrehozott választás lehet.

 

A másfél milliárdos csomag

 

Kollár elmondta, hogy a 1,5 milliárdos csomag, amelynek elfogadását az ellenzék akadályozta, 207 millió euró értékben a nyugdíjasokat támogatná, 900 millió menne a munkáltatók és így az alkalmazottak támogatására. További százmilliókat fordítanának az iskolák, kórházak anyagi megsegítésére is.

 hirdetes_810x300  

 

Fico szerint a javaslat nem jó, mert Igor Matovič „úgy költhetné el az összeget, ahogy akarja”.

 

Erre reagálva Kollár azt rótta fel a Smer elnökének, hogy csak a nyugdíjasok 207 millió eurós keretét akarja támogatni, mert az ő választói elsősorban a nyugdíjasok, ellenben a munkásoknak, hátrányos helyzetű családoknak szánt támogatásokat már akadályozná.

 

Fico a vádakat hallva próbált terelni, és azt hangsúlyozta hogy a jelenlegi politikai helyzetből kizárólag az előrehozott választások jelenthetnek kiutat. Szerinte a kormány nem tett semmit a drágulás ellen és nem fogadott el intézkedéseket az energiadrágulással szemben sem.

 

Kollár jelezte, hogy olyan dolgokat ró fel a kormánynak, amit most, mikor meg lehetne valósítani, a Smer akadályoz.

 

Fico szerint a parlament nem tudja majd elfogadni a jövő évi költségvetést, vagyis provizórium lesz 2023-ban. A 1,5 milliárdos csomag kapcsán pedig kijelentette:

 

„Én nem fogom Matovič másfél milliárdos biankóját aláírni, amivel aztán azt tesz, amit akar”

 

mondta.

 

Előrehozott választások igen, bizalmatlansági indítvány nem…

 

Bár a Smer elnöke szerint az előrehozott választások az egyetlen megoldást, mégsem hajlandó bizalmatlansági indítványt benyújtani a kormányfő ellen. Az ellentmondást Fico azzal próbálta magyarázni, hogy az ellenzéknek nincs meg a szükséges többsége a bizalmatlansági indítvány sikeréhez, az SaS-ben pedig nem bízik.

 

Fico a műsor második felében azzal vádolta meg Eduard Heger (OĽANO) kormányfőt, hogy felkészületlenül jár az EU-csúcsokra, nem tud semmit elérni Szlovákia számára. Nehezményezte, hogy Heger korábban nem élt a vétójog adta alkupozíciókkal.

 

Zuzana Čaputová államfőt is bírálta, mint mondta, azért nem írta ki az előrehozott választásokról szóló referendumot az összevont regionális választások időpontjára (október 29.), nehogy megbukjon a kormány, amely feltételek nélkül támogatja Ukrajnát és fegyvert szállít neki.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!