Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

A kormányválság és a Heger-kabinet kisebbségi kormányzásának egyik kulcskérdése, hogy lehet-e be nem vallott jövőbeni együttműkési megállapodás az SaS és a HLAS között. A felek a politikai nyilatkozatokban ezt ugyan tagadják, de a politikusok cselekedetei, különösen az SaS ténykedése inkább ebbe az irányba mutat. Nem csoda, hogy a Markíza Testre szabva című politikai műsorának készült Focus-felmérés ezt a kérdést járta körül.

 

A felmérés megnézte, hogy az SaS szavazóinak hány százaléka támogatná a HLAS-szal való közös kormányt. Az eredmény szerint a szavazók kevesebb mint a fele (45 százalék) nézné jó szemmel ezt a szövetség, 53 százalék ellenben kifejezetten negatívan értékelné.

 

A Focus azt is megnézte, hogyan viszonyulnának a HLAS választói a Republikához. A kérdés azért érdekes, mert a Republika elfogadottsága befolyásolja azt, hogy mekkora esély van a HLAS és a Smer közös kormányzására.

 

 hirdetes_300x300  

Egyelőre a HLAS és a Smer nélkül nincs hárompárti kormányzótöbbség a felmérésekben, a kérdés az, hogy melyik párt csapódna hozzájuk harmadikként. A Smer koalíciós potenciálja szűkösebb, itt a Republika adja magát szövetségesként. Ugyanakkor a felmérés egyfajta figyelmeztetés is a HLAS-nak, hogy a liberálisokkal és progresszívokkal saját maga számára kevésbé kényelmetlen szövetséget köthetne.

 

A felmérés ugyanis azt mutatja, hogy a HLAS szavazóinak 30 százaléka nyitott csak egy Republikával közös kormány irányába, és 61 százaléka határozottan elutasítja a volt kotlebásokat.

 

A Smernél épp fordítva, 65 százalék szívesen látna egy Smer-Republika kormányt, míg 29 százalék elutasítja ezt.

 

A felmérésnek egy negyedik, igen érdekes része Mikuláš Dzurinda egykori szlovák kormányfő visszatérésének esélyeit mutatta meg. Az elmúlt hónapokban kiderült, hogy Dzurinda és Ivan Mikloš volt pénzügyminiszter egy jobboldali pártot készül létrehozni – vélhetően az OĽANO visszaesése miatt létrejött piaci rést akarná elfoglalni. Az eredményt Dzurinda aligha teszi ki az ablakba.

 

A Focus szerint a teljes népesség 13 százaléka bízik Dzurinda személyiségében. A legtöbben az SaS választói közül adnak neki hitelt, de ők is csak 34 százaléknyian vannak. A második helyen a KDH van (33 százalék), majd az OĽANO következik (30 százalék).

 

A PS választói körében 29, a Sme rodina esetében 20 százalék a Dzurindában megbízók aránya. A HLAS, a Smer és Republika esetében ez az arány jóval beszédesebb: 8 és 5 illetve 2 százalék a Dzurindának hitelt adók aránya.

 

körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!