Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

A szliácsi referendum nem jelent semmit Szlovákia, a kormány vagy a védelmi minisztérium számára – közölte Jaroslav Naď védelmi miniszter a Facebookon. Azt is leszögezte, hogy a szliácsi reptéren nem volt, nincs és nem is lesz amerikai katonai támaszpont.

 

„Megismétlem, semmi olyan szándékról vagy tárgyalásról nincs szó, amely amerikai támaszpontot vinne Szliácsra, és nem is lesz”

 

hangsúlyozta.

 

Emlékeztetett, hogy a referendum a kormány számára nem kötelező érvényű, így a védelmi tárca számára sem bír semmilyen jelentőséggel.

 hirdetes_300x300  

 

„Továbbra is rendszeresen találkozni fogunk a város képviselőivel, támogatni fogjuk őket és elmagyarázzuk a helyzetet, valódi választ adunk a feltett kérdéseikre”

 

írta. Hozzátette, amennyiben a városi hivatal illetékesei korrektek lesznek és nem vezetik félre őket úgy, mint a választások előtt, amikor mindkét oldalra játszottak. A védelmi tárca szerint a referendumot helyi politikai kampányra használták fel, és „ezt a félelemkampányt közpénzből finanszírozták”.

 

Naď állítása szerint Szliácson jelenleg sem tartózkodnak amerikaiak, vannak viszont ott német és holland NATO-szövetséges erők.

 

Bejegyzését azzal zárta, hogy jót nevetne, ha valaki végre UFO támaszpont ellen szervezne népszavazást, mert annak is akkora valószínűsége lenne, mint egy amerikai támaszpontnak.

 

A megyei és helyhatósági választásokkal egyidőben tartott népszavazást egy petícióval kezdeményezték, amelyet 1343 lakos támogatott aláírásával. A mostani referendumon 1513-an vettek részt, és 1127-es szavaztak egy amerikai támaszpont lehetőségére nemmel. Szliácson ugyanakkor 4082 szavazatra jogosult polgár él, vagyis a részvételi hajlandóság 37 százalékos volt.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!