Nyitókép forrása: SITA/Jana Birošová

 

A frakción kívüli képviselő dönthetik el a kormány sorsát a kedden esedékes bizalmi szavazáson. A SPOLU elnöke eddig nem foglalt állást, szombaton azonban pártja kongresszust tartott, ahol határozatot hozott a kérdést. Így Miroslav Kollár szombat koraeste bejelentette, hogy nem fogja támogatni a kormány elleni bizalmatlansági indítványt. 

 

„363 okot is felsorolhatnánk, miért ne folytassa a munkát ez a kormány, de az SaS javaslata az ország jövőjét kockáztatja”

 

fogalmazott. Hozzátette, hogy kész tárgyalni arról is, hogy jövő ősszel kerüljön sor az előrehozott választásokra.

 

Azt is elmondta, hogy januárban új politikai stratégiával rukkol elő pártja, és arról is beszámol majd, mely jobbközép politikai pártokkal fognak együttműködni.

 hirdetes_810x300  

 

„Több jó okunk is van arra, hogy miért kell folytatnia ennek a kormánynak. (…) Ukrán barátaink ma az életüket adják értünk. Ha egyetlen kulcsfontosságú okot kellene kiemelnem, akkor ez lenne az”

 

mondta.

 

A bizalmatlansági indítvány az SaS kezdeményezte, és jelenleg úgy fest, hogy a frakción kívüli képviselők döntik el a kormány sorsát. Ha a kormány bukik, akkor négy lehetséges kimenetelre lehet számítani:

 

  • előrehozott választások – a legtisztább, de legnehezebben kieszközölhető variáció, mert három ötödös többségre van szükség;
  • ügyvivő kormány – ez lehetőséget adna az SaS-nek és az elnöki palotának, hogy saját embereikkel töltsék fel az új kormányt, viszont ehhez is többségre lenne szükség a parlamentben. Egy ilyen kormányt a Smer, a Sme rodina, a Republika, az OĽANO egy része és a frakción kívüliek nagy része sem támogatna.
  • új parlamenti többség áll fel, és kormányt hoz létre – ez is lehetséges, de látva a kormány megbuktatása körül az erőviszonyok alakulását, ez sem könnyen kieszközölhető forgatókönyv, többek azért sem, mert az SaS egyre kevésbé elképzelhető koalíciós partnerként.
  • a kormány rekonstrukciója, új kormány – ezt a lehetőséget szombaton Eduard Heger zárta ki.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!