Nyitókép forrása: facebook.com/Szövetség

 

Az AKO legutóbbi felmérése a magyar nemzetiségű választók preferenciáit is igyekezett bemutatni. Novemberben is kirukkolt egy hasonló kimutatással az AKO, azonban két lényeges pont nem szerepelt a lehetőségek között: a „nem tudom” és a „nem megyek el választani”.
Ezek nélkül olyan eredmény született, miszerint a magyar választók 30 százaléka szavazna a HLAS vagy a Smer közül valamelyikre, míg a Szövetség-Alianciára 28 százalék. Az új, pontosított felmérés sem jelent túl nagy diadalt a magyar érdekeltségű pártnak.

 

A decemberi felmérés azt mutatja, hogy a magyar választók 20 százaléka, azaz minden ötödik szlovákiai magyar választó döntene a Szövetség-Aliancia mellett, ha most lennének a választások. Közel ennyien vannak (18 százalék) azok, akik nem tudják, kire szavaznának.

 

Ez bizonyos szempontból jó hír a Szövetség-Alianciának, mert azt jelenti, hogy van honnan merítenie, van hova erősödnie. Más kérdés, hogy képes-e rá.

 

 hirdetes_300x300  

Az AKO szerint a magyar megkérdezettek 13 százaléka nem menne el választani, ami alacsonyabb, mint a többségi nemzet esetében (16 százalék).

 

A Szövetség-Aliancia tehát vezet a magyar választók között, de közel annyian vannak a bizonytalankodók is. A Magyar Fórum a magyar választók 7 százalékát szólítja meg sikeresen az AKO szerint. Továbbá 22 százaléknyi választót visz el együtt a Hlas, a Smer és az OĽANO. A liberális pártok túl nagy potenciállal a magyar választók körében nem rendelkeznek.

 

Akár a most mért 20 százalékból, akár a novemberi 28 százalékból indulunk ki, a Szövetség-Alianciának van hova felzárkóznia. Az adatok azt mutatják, hogy a magyar választók széles rétegei még mindig bizonytalanok, vagy nyitottabbak a szlovák pártok felé.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!