Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Teljes a képzavar az SaS kommunikációjában. Jana Bittó Cigániková liberális képviselő szerint „hajlandók támogatni az új kormányzótöbbséget”, de nem akarnak benne részt venni. A költségvetés csütörtöki elfogadása után maga Richard Sulík is kifarolt a Hegernek kormányfőnek felajánlott, új koalíciós többség létrehozásából.

 

Az SaS kijelentései ettől kezdve megint értelmezhetetlenek: ha nem vesznek részt a többség kialakításában, akkor nincs többség, amit kívülről támogathatnak (legfeljebb a fasisztáknak titulált frakción kívüliekkel, akiket viszont a liberálisok a sajtó nyomásával elszigetelnek az OĽANO-tól).

 

Cigániková most arról beszél, hogy „támogatják az új 76 (értsd: kormányzótöbbség – a szerk.) létrehozását, de nem lesznek részesei, mert továbbra is konstruktív ellenzéki párt maradnak”. Ezt a TA3 hírtelevíziónak erősítette meg.

 

 hirdetes_300x300  

A buktató ott van a dologban, hogy ha az SaS nyíltan vagy burkoltan, de nem támogatja a kormányzótöbbséget és nem támogatja az előrehozott választásokat sem, akkor az ügyvivő kormány marad. Sulík korábban prioritásként beszélt erről a lehetőségről. Az ügyvivő kormányt Zuzana Čaputová államfő állítaná össze.

 

Cigániková szerint azonban nem kizárt, hogy az SaS megszavazná az előrehozott választásokat lehetővé tevő alkotmánymódosítást januárban, feltéve, hogy az SaS által kért módosító indítványt is beépítik a szövegbe. De rögtön azután kijelentette, hogy mindenekelőtt az új kormány vagy egy ügyvivő kormány kialakításának adnak esélyt, az előrehozott választásokat csak minden más lehetőség kimerítése után támogatnák.

 

Amíg az OĽANO sem akar idő előtti választásokat, a törvényhozásban nincs meg szükséges többség a választási időszak lerövidítéséhez, mert az SaS és az OĽANO együtt 67 mandátumot ellenőriz.

 

Magyarul: az SaS burkoltan blokkolja az új kormányzótöbbség kialakítását (egyelőre), és nem támogatja az előrehozott választásokat sem, így egyre inkább úgy fest a dolog, hogy ügyvivő kormányt akarnak kieszközölni. Ugynakkor az SaS az elmúlt hetekben teljesen kiszámíthatatlanná vált, egyre kevésbé tartják megbízhatónak – még az ellenzéki pártok sem szívesen működnek együtt vele -, így nem zárható ki a közeljövőben egy újabb csavar vagy meglepetés.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.