Nyitókép forrása:SITA/Ľudovít Vaniher

 

Az ünnepek előtti hetek a kormány megbukásáról és a belpolitikai válságról szóltak. A kormányválság ugyan nem decemberben indult el, ám az év utolsó hónapjában értek össze azok az események, amelyek tarthatatlanná tették a Heger-kormány helyzetét. Persze, a végén azért kiderült, hogy az egész káosz azért robbant ki, hogy egyesek fenntarthassák magát a káoszt, amelyből profitálni tudnak. A hónap politikai kaméleonja, díjnyertes köpönyegforgatója kétségkívül az SaS és Richard Sulík volt.

 

December 1. – Az SaS bejelenti, bizalmatlansági indítványt kezdeményez a Heger-kormány ellen. Az indítványhoz a HLAS is csatlakozik.

 

December 3. – Čaputová nem zárja ki az ügyvivő kormány lehetőségét.

 

 hirdetes_300x300  

December 4. – A Sme rodina szerint Sulíkék progresszív puccsra készülnek.

 

December 9. – A Ján Budaj vezette liberális frakció az OĽANO-n belül a bizalmatlansági szavazás elhalasztását követeli, hogy ki lehessen egyezni az SaS-szel.

 

December 10. – Eduard Heger Mikuláš Dzurindával találkozik a SPOLU mikropárt közgyűlésén. Később Miroslav Kollár, a SPOLU elnöke, parlamenti képviselő bejelenti, hogy a kormány megtartása mellett fog szavazni.

 

December 15. – Matovič már csaknem benyújtja lemondását az elnöki palotában, de az SaS nem tudja garantálni a kormány megtartását, így visszakozik. A parlament szavaz, és 78 bizalmatlansági indítványt támogató szavazat mellett megbukik a Heger-kormány.

 

December 16. – Elindul a politikai verseny az előrehozott választásokért és az ellen. Čaputová hivatalosan is visszahívja a Heger-kormányt.

 

Az SaS megint fordít a köpönyegen, korábbi ajánlatát az előrehozott választásokról visszavonja, és új kormányzótöbbséget sürget.

 

Decmber 17. – Gyimesi György szerint az előrehozott választások jelentik az egyetlen racionális kiutat a válságból.

 

December 22. – A volt koalíció az SaS segítségével átviszi a parlamenten a módosított költségvetési javaslatot, cserébe Igor Matovič lemond a pénzügyminiszteri posztról.

 

Néhány órával később az SaS megint fordít, és elveti az új kormányzótöbbség ötletét, amit maga javasolt Heger kormányfőnek. Mivel az előrehozott választásokat is elutasítja, vagy ügyvivő kormányra játszik, vagy egy SaS-nek kiszolgáltatott új kisebbségi kormányra.

 

December 28. – Az OĽANO és az SaS sem akar előrehozott választásokat, de nem zárják ki a lehetőségét. Ha nem sikerült a két párt ellenállását megtörnie az ellenzéknek, akkor leghamarabb szeptemberben kerülhet sor választásokra. A kérdés az, hogy addig ügyvivő vagy egy új Heger-kormány lesz-e hatalmon?

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!