Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Szlovákiának elkerülhetetlenül változásra van szüksége, hogy közelebb kerüljön ahhoz az országképhez, amit 1993. január 1-jei megalakulásakor építeni akart – jelentette ki Robert Fico az önálló Szlovákia megalakulásának 30. évfordulója alkalmából, január 1-jén. Fico kritizálta a jelenlegi kormányt, amely szerinte megtagadta azokat az elveket, amelyeken az önálló Szlovákiának állnia kellene.

 

Hansgúlyozta az ország szuverenitását és „szociális jellegének” fenntartását, jelezve, hogy a „szociális állam standardjának további leépítését” elfogadhatatlannak tartja. Rámutatott az életszínvonal csökkenésére, a drágulásra, amelyre szerinte a kormány nem reagált kellőképpen.

 

Fico – akit 12 évnyi kormányzása alatt rengeteg korrupciós üggyel (és az igazságszolgáltatás privatizációjával is) kapcsolatba hoztak – azt állítja, hogy a szlovák jogállamban sosem sérültek még az emberi jogok olyan mértékben, mint most.

 

 hirdetes_300x300  

Fico a jelek szerint érzi, hogy a Heger-kormány december 15-i bukásával elindult a választási kampány. Kijelentette például, hogy a jelenlegi kormány 2020-as győzelmét a Kuciak-gyilkosság és a Smer összekapcsolására építette, amiben „egy szemernyi igazság sem volt”. A Smer kormányai alatt vezető beosztásban lévők elleni rendőrségi eljárásokat is politikai megrendelésnek titulálta.

 

Végül elutasította a demokratákról és demokráciáról szóló politikai szófordulatokat, szerinte álságos, hogy épp politikai ellenfelei hivatkoznak a demokrácia védelmére, akik félnek a „demokrácia legnagyobb vívmányától, a referendumtól”.

 

Teraz.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!