Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

A centrista, jobboldali és konzervatív pártoknak egy közös, erős blokkot kellene létrehozniuk közös értékek alapján, hogy a következő választásokkor ne vesszenek el a rájuk adott szavazatok – jelentette ki Veronika Remišová miniszterelnök-helyettes, a Za ľudí elnöke a TASR-nek adott interjújában. Szerinte ehhez a blokkhoz kéne csatlakoznia saját pártján kívül az OĽANO-nak és a KDH-nak is.

 

A Za ľudí a 2020-as választások óta padlón van, a Mária Kolíková-féle belső puccskísérlet és a liberális szárny SaS-be történő távozása után a párt 2–3 százalékosra gyengült a felmérések szerint, parlamenti frakcióval létszáma miatt már nem rendelkezik, politikai súlya pedig minimális.

 

„A jelenlegi demokratikus politikai spektrumot konszolidálni kell. A centrista, jobboldali és konzervatív erőknek egy erős blokkot kellene létrehozniuk közös értékek alapján úgy, hogy egyetlen rájuk adott szavazat se vesszen kárba. Ebbe a blokkban látom a Za ľudín kívül a KDH és az OĽANO helyét is”

 

fogalmazott. Hozzátette, hogy ma a szélsőségesek, populisták és érték nélküli politikai kalandorok is a konzervatív politika mellett érvelnek.

 hirdetes_300x300  

 

„Ha nem számolunk le a maffiával, tolvajokkal, szélsőségesekkel és populistákkal, akkor mi marad? Olyan pártok, amelyek egymást falják fel személyes konfliktusokon keresztül”

 

mondta.

 

Szerinte a modern konzervatív politikának Szlovákiában olyan pilléreken kell nyugodnia, mint az erős gazdaság, vonzó vállalkozói környezet, a bürokratikus akadályok lebontása, erős állami szerepvállalás a védelem és biztonság terén, működő jogállam, korrupcióellenesség és erős szociális rendszer.

 

Remišová Mikuláš Dzurinda készülő pártprojektje kapcsán is tett megjegyzést. Fontos kiemelni, hogy Dzurinda szintén jobboldali, centrista (nyugati értelembe vett) konzervatív pártban gondolkodik, tehát kvázi Remišová elképzelésének lényegében a konkurense lenne.

 

Remišová úgy véli, hogy Dzurinda pártja kapcsán a legfontosabb az lenne, hogy még a projekt tényleges beindítása előtt lezárják a Gorilla-ügy nyomozását.

 

A Gorilla-ügy elsősorban a Dzurinda-kormányok korrupciós ügyeiről, sokmilliós províziókról, az állami vagyon kiárusításáról szól, de gyakorlatilag az akkori politikai ellenzék is érintett volt, köztük Robert Fico is; az ügy legnagyobb tanulsága az, hogy rámutatott, gyakorlatilag alig volt különbség ellenzék és kormánypártok között, ugyanis mind kapcsolatban álltak az oligarchákkal, így politikai váltás, kormánybuktatás ide vagy oda, az oligarchák és a permanens korrupt bürokrácia pozíciója megmaradt. Bizonyos tekintetben ez borult fel a 2020-as választásokkor.

 

Remišová arra is felhívta a figyelmet, hogy a Dzurinda-projekt a SPOLU párton alapulna, csakhogy az egy jobboldali liberális párt, nem konzervatív, amely ráadásul korábban a progresszív PS-szel indult közös listán.

 

Mi azért hozzátesszük, hogy mind a KDH, mind a Za ľudí felkerült Dzurinda potenciális vendéglistájára. A SPOLU decemberi kongresszusán például ott volt Dzurinda mellett Juraj Šeliga és Jana Žitňanská parlamenti képviselő is (mindketten Za ľudí). Remišová felhívása inkább egy elkésett próbálkozás a valójában atlantis-nyugati agendára épülő készülő új párt beelőzésére, és Dzurinda ajánlatának ellensúlyozására. Azt is érdemes kiemelni, hogy az OĽANO–Za ľudí–KDH blokk stabilitására és konzervatív értékekhez való ragaszkodására ne vegyünk mérget, ma már mindhárom párt sokkal közelebb áll a liberális értékekhez, mint a konzervatívokhoz.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!