Nyitókép: AP

 

Hajthatatlanok a lengyelek, továbbra is várják a tetemes összegű kártérítést Németországtól. Lengyelország az ENSZ főtitkárához, António Guterreshez fordul, hogy lépjen közbe és segítsen Varsónak abban, hogy Németország fizessen jóvátételt a második világháborúban elszenvedett károkért – írja a Fox News.

 

Arkadiusz Mularczyk, az európai ügyekért felelős államtitkár közvetlen felhívással fordult a főtitkárhoz, valamint az ENSZ emberi jogi főbiztosához „együttműködésért és támogatásért”. Állítása szerint Berlin régóta nem reagál „a német agresszió és megszállás által 1939-1945-ben okozott károk megtérítésére” irányuló követeléseikre.

 

„Arra kérjük Önöket, hogy avatkozzanak be ebbe az ügybe, és hozzanak létre egy közös platformot Németországgal, amely eddig nem volt hajlandó párbeszédet folytatni”

 

– mondta Mularczyk. Az államtitkár Twitter-bejegyzése szerint Lengyelországnak körülbelül 6 billió 220 milliárd 609 millió złotyba került a német agresszió és megszállás 1939 és 1945 között.

 hirdetes_300x300  

 

Mularczyk kedden kifejtette:

 

„A második világháború következményei miatti kártérítés ügye továbbra is nyitott; erkölcsileg, politikailag és jogilag is. Nemzetközi kampány áll előttünk, de biztos vagyok benne, hogy győzni fogunk Lengyelország és a lengyelek érdekében!”

 

A Fox News megjegyzi: Habár Lengyelország nem az első ország, amelyet megszálltak a német erők a 30-as évek végén, mégis az egyik legsúlyosabban érintett ország lett. Becslések szerint mintegy 5,6 millió lengyel civil vesztette életét a második világháborúban.

 

Hirado nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.