Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Az ügyvivő kormány a jelenlegi helyzetben nem volna megfelelő megoldás az ország számára – értett egyet a kérdésben Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes és Richard Raši (HLAS) ellenzéki parlamenti képviselő. A két politikus a Markíza televízió Testre szabva című politikai műsorában vitázott. A HLAS az előrehozott választásokat támogatja. Remišová szerint szükség van a megkezdett reformok folytatására, amit egyik jelenleginél eltérő kormány sem tenne meg.

 

„Ha lesz új kormányzótöbbség, azt elsősorban Eduard Heger (OĽANO) kormányfő keresi a demokratikus képviselők között”

 

mondta Remišová, példaként pedig az SaS-t nevezte meg. Megjegyezte ugyanakkor, hogy nehéz egy olyan párttal tárgyalni, amely egyáltalán nem következetes és gyakorta változtatja álláspontját. 

 

A miniszterelnök-helyettes azt feltételezi, hogy az SaS nem ad szavazatokat majd egy új kormányzótöbbséghez, így más forgatókönyveknek ad majd helyet. Az egyik ezek közül az előrehozott választások.

 hirdetes_300x300  

 

Január végén kiderül…

 

Kijelentette, az időkorlát adott: január vége. (Ha január végéig nem születik megállapodás új kormányzótöbbségről vagy előrehozott választásokról, akkor Zuzana Čaputová államfőhöz kerül a kezdeményezés lehetősége, aki ügyvivő kormányt nevezhet ki. Ha január végéig nem sikerül határozatot hozni a választási időszak lerövidítéséről, az első félévben nem kerülhet sor előrehozott választásokra – a szerk.)

 

Richard Raši (HLAS) szerint a kormánynak, amelytől a parlament megvonta a bizalmat, távoznia kellene. Megjegyezte, hogy az emberek többsége előrehozott választásokat szerezne, méghozzá minél hamarabb. Ugyanakkor azt is leszögezte, hogy a koalíciós pártok támogatása nélkül nincs lehetőség előrehozott választásokat kieszközölni. Ezzel kapcsolatban arra biztatta a választókat, hogy vegyenek részt a január 21-i népszavazáson. Aláhúzta, hogy a referendum a demokrácia egyik kiemelkedő eszköze.

 

Kórházreform – hiányos a rendelőhálózat kapacitása

 

A két vitapartner nem értett egyet a kórházhálózat optimalizációját illetően. Raši szerint a reform akadályozza a betegellátáshoz való hozzáférést, veszélyezteti a súlyos betegséggel küzdők kezelését, valamint csökkenti a ágykapacitást, miközben a rendelőhálózat kapacitását nem növeli.

 

Remišová egyetértett a rendelőhálózat kapacitásának hiányosságaival, de vitatta Raši többi állítását:

 

„Azt állítani, hogy a több kórház jobb ellátást jelent, a lakosság félrevezetése”

 

fogalmazott. Hozzátette, a cél az lenne, hogy minőségi kórházak legyenek kiemelkedő szakemberekkel.

 

„Feleslegesen áll rendelkezésre 30 perces távolságban kórház, ha nem kap minőségi betegellátást”

 

mondta.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!