Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Eduard Heger visszahívott kormányfő szombaton bejelentette, hogy a kis- és közöpes fogyasztók a választók közül kompenzációra lesznek jogosultak attól függetlenül, hogy sokan közülük már megkapták a magasabb összegekről szóló számlákat. Heger szerint a vállalkozók maguk tehetnek a kialakult helyzetről. Ez utóbbi bírálatért az ellenzék kemény kritikát fogalmazott meg a kormányfő felé.

 

„Szeretném hangsúlyozni, hogy az intézkedés érvényes és működik, tehát azok a vállalkozók, akik már kifizették a magasabb számlaösszegeket, kompenzációra jogosultak úgy, ahogy azt korábban ígértük”

 

írta a Facebookon, miután a közmédia Szombati párbeszéd című műsorában is nyilatkozott a témában, bírálva a vállalkozókat.

 

„A vállalkozók képviselőivel rendszeresen tárgyalunk és közösen jelentettük be azt a támogatási csomagot, amire eddig semmilyen másik kormány nem vállalkozott a válság idején”

 

 hirdetes_300x300  

fogalmazott Heger.

 

Közölte, hogy a kormány hétfőn fogadja el azt az intézkedést, amely a legfeljebb 30 megawattórányi éves áramfogyasztással és legfeljebb 100 megawattórányi éves gázfogyasztással rendelkező vállalatoknak árplafont vezet be.

 

  • az elektromos áram ársapkája 199 euró/MWh,
  • a gáz ársapkája 99 euró/MWh

 

Megjegyezzük, hogy az árplafon használata némileg csalóka, ugyanis az állam nem szavatolja ezeket az összegeket, hanem az ennél drágább energiáért kompenzációt kínál, és csak 80 százalékban. Ez ugyan nem kevés, de ha megismétlődne a tavaly augusztusi árvágta, és az áram ismét 1000 euróba kerülne megawattóránként, az azt jelenté, hogy a 199 eurón túl a vállalkozónak további 160 eurót kell kifizetnie, a többit az állam az adófizetők pénzéből egészíti ki. Ahogy a lakossági áramárnál, úgy itt is fennáll az ellentmondás, hogy Szlovákia saját maga által (adófizetők pénzén kiépített erőművekkel) kitermelt energia ellenére miért van szükség egyáltalán ársapkára.

 

A kormány a vállalkozók kompenzálására 3,5 milliárd eurót különített el a költségvetésben. Heger szerint Karel Hirman gazdasági miniszter feladata a kompenzációs ügyek megoldása és kommunikálása (Hirman állítólag karácsonytól három hetes szabadságát töltötte Hawaiin).

 

Heger az RTVS műsorában még arról is beszélt, hogy nem a kormány hibája miatt volt kénytelen számos vállalkozó kifizetni az első emelt összegű számlát 2023-ban, ez szerinte azok hibája volt, akikkel a vállalkozók tavaly ebben a kérdésben tárgyaltak.

 

„Így akarták, így kapták meg. Most új követelés van, átdolgozzuk és a probléma megoldva”

 

mondta Heger. Peter Pellegrini, az ellenzéki HLAS elnök Facebook-posztban reagált a vállalkozókat ért bírálatra, és távozásra szólította fel Hegert.

 

A kormányfő szerint azonban az ellenzék csak kiforgatta a szavait, ő senkire sem akart ujjal mutogatni.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!