Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Zuzana Čaputová államfő csütörtökön beadványt nyújtott be az Alkotmánybírósághoz, amelyben a Büntetőtörvénykönyv 363-as paragrafusának alkotmányos felülvizsgálatát kéri. Azzal érvel, hogy a paragrafus jelenlegi formájában és a főügyésznek adott hatáskörök tekintetében sérti a bíróságok függetlenségének alkotmányos elvét.

 

Čaputová szerint a „bíróságok függetlensége” felett őrködni kell.

 

„Ez egy olyan fiatal demokráciában esetében, mint Szlovákia, különösen fontos. A törvényes indokok viszonylagosságának a bíróságok döntéshozatalánál restriktívnek, világosnak és kiegyensúlyozottnak kell lennie. A 363-as paragrafus jelenlegi változatából ez az elv hiányzik”

 

– fogalmazott az államfő. Szerinte az, hogy meghatározott esetekben a bíróságok döntését egy másik közhatalmi szerv, méghozzá a Főügyészség felülbírálhatja, nem elhanyagolható hatással van a szlovák jogállam minőségére és a szlovákiai állampolgárok védelmére.

 hirdetes_300x300  

 

A 363-as paragrafus lehetővé teszi a főügyésznek, hogy saját hatáskörben büntetőeljárásokat szüntessen meg. Ennek a törvényi passzusnak köszönhette szabadságát többek között Zororslav Kollár (a csődmaffia fejeként is emlegette már a szlovák sajtó), Vladimír Pčolinský volt SIS-igazgató, akit korrupcióval vádoltak meg tavalyelőtt, valamint Jaroslav Haščák oligarcha, a Gorilla-ügy egyik főszereplője.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!